03/04/14 05:41
(http://www.klassa.bg/)

Зала "България" едва побра публиката на Трети март

Зала "България" едва успя да побере стотиците желаещи да присъстват на празничния концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Софийската филхармония по случай Националния празник – Трети март.

Празничният концерт, част от редицата прояви, с които честваме 136 години освобождението, привлече изключително засилен интерес. Столичани и гости на София запълниха залата още преди началото, а опашката по улица "Аксаков" се виждаше отдалече.

Представителният духов оркестър на гвардейците, заедно с изключителните музиканти от Софийската филхармония, изсвириха националния химн, а публиката се изправи на крака. По случай Трети март вратите на зала "България" бяха широко отворени за всички желаещи, а входът – свободен.

Гвардейският представителен духов оркестър към Националната гвардейска част е уникален по своята същност. Неговият професионализъм и високо майсторство съчетават изпълнението на произведения от широк музикален диапазон – от невероятното богатство на ритми и звучене на българската народна музика до военните маршове, класика, естрада и джаз. Първият военен духов оркестър в България е създаден през 1879 г. От 1892 година оркестърът преминава към Лейбгвардейския ескадрон. Това е и първият професионален симфоничен оркестър – нещо съвършено ново за страната. С годините от този оркестър израстват и се развиват едни от най-видните наши композитори и диригенти - Филип Кутев, Емануил Манолов, Атанас Иванов, Дико Илиев, Никола Цонев, Жеко Димов, Никола Казасов, Цветан Цветков, Стоян Стоянов.

На 1 февруари 1951 г. по решение на правителството е създаден Представителен духов оркестър на Министерство на народната отбрана. С Постановление на Министерския съвет от 2001 г. той влиза в състава на Националната гвардейска част.

Гвардейският представителен духов оркестър се изявява като първокласен художествено-изпълнителски колектив. Безспорни са неговите заслуги за естетическото и музикално възпитание на българските воини. Наред с церемониалните функции оркестърът развива активна концертна дейност и има успешни и незабравими участия на международни фестивали на военните духови оркестри в Германия, Франция, Унгария, Израел и Русия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване