03/04/14 02:23
(http://e-vestnik.bg/)

Между наградите „Оскар” и Украйна – кой какво чете и коментира?

Новините за наградите „Оскар” в някои новинарски сайтове твърдо водеха пред новините от Украйна. В други бяха изравнени.
Във vesti.bg темите бяха на кантар. Наградите „Оскар” водеха пред „Крим е под руски контрол” с 48 хил. на 23 хил. прочитания. Но новината за украински бойни кораби два дни по-рано беше събрала 70 хил. прочитания. Все пак една друга новина за Анджелина Джоли и оскарите изравняваше за баланс двете теми.

В „Дневник” новините от Холивуд водеха с 21 хил. прочитания срещу 18 хил. за сътресенията на борсите и обезценяването на рублата заради Крим. Някои други новини и коментари за Украйна с предизвикателни заглавия като „Путин ритна кошера” на Евгений Дайнов също се опитват да се класират напред с 12 хил. прочитания, като изпреварват по-малки парчета информации от Холивуд. Но двете фотогалерии на „Дневник” от нощта на оскарите направо помитат всяка конкуренция, съответно с по 70 хил. и 46 хил. хита.

В по-скромния сайт на „24 часа” състезанието изглежда така: „Русия взе Крим без кръв” – над 8 хил. прочитания, срещу 5 хил. и нещо на заглавието „12 години в робство” взе”Оскар” за най-добър филм, Кейт Бланшет - за най-добра актриса”.
Ще каже някой – на „24 часа” аудиторията е по-сериозна, интересува се повече от политика. Да, ама… новината в същия вестник (сайт) „Змия погълна крокодил в Австралия” (виж тук) е недостижима със своите над 12 хил. разглеждания.

Така седят нещата с читателския интерес у нас. Онези колеги, които понякога се възмущават защо вестниците пускат на първа страница не горещи новини от Иран, Украйна, ами нещо за змии, крокодили или Пеевски, да не се чудят толкова. Пеевски е задължително по-четена тема от какъвто и да е катаклизъм по света. Дали е добре или зле, но е факт.

Цитираните числа всъщност не отразяват четене, а само кликване. Някои читатели бързо излизат от статиите. Върху дълги статии читатели рядко се задържат повече от 2-3 мин. Това е положението.

Нека не обвиняваме читателя, че е прост. Осъдително ли е, че за него е по-интересно защо Леонардо Ди Каприо не взе „Оскар”? Или защо филмът „Гравитация” пък взе толкова много оскари? Както се вижда и коментарите за Украйна по форумите са ожесточени, водят се истински войни между политическите запалянковци. Закани обвинения, обиди към изданията – защо са пуснали една или друга статия.

И читателят, и медиите трябва да приемат реалностите. Понякога и едната и другата страна живеят в свой измислен свят. Особено откак има Фейсбук. Приятелските кръгове си живеят със своите новини и заглавия. Вече се разглеждат повече снимки, четат се цитати, заглавия. Прас – по някой „лайк”. И така. Светът е глобален, Холивуд е тук, Украйна е далеч. Хубавото е, че новият интернет човек хич не иска да се забърква във войни.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване