03/05/14 06:16
(http://www.klassa.bg/)

Китай увеличава военния бюджет

Китай заяви в сряда, че ще увеличи военния си бюджет с 12,2% през 2014 г. Двуцифреният ръст ще се случи във време, в което Пекин е въвлечен в остри териториални спорове с някои от своите съседи. Все пак никой не може да стигне САЩ по военни разходи.

Китайският бюджет за отбрана е втори в света, но той остава далече зад световният лидер по военни разходи – Съединените щати. Пекин тази година ще похарчи 808, 23 милиарда юана ( 95,9 милиарда евро). Данните са съобщени от Министерството на финансите в доклад, изготвен за сесията на парламента в Китай.
С амбиции да утвърждава своя статут на военна сила, Пекин през последните години постоянно увеличава разходите си, предназначени за отбраната, които набъбнаха с 11,2 % през 2012 г. и с 10,7% през 2013 година.
Това увеличение на средствата за китайската отбраната засилва тревогите на САЩ и съседите на азиатския гигант, особено съюзната на САЩ Япония, която има остър спор с Китай за суверенитета на няколко острова в Източнокитайско море.
Западните експерти твърдят винаги, че военните разходи на Пекин в действителност надхвърлят значително обявеното. Пентагонът оцени през 2012 година, че бюджетът за отбрана на Китай е бил между 135 и 215 милиарда щатски долара (98 - 156 милиарда евро), пише АФП.
Военният бюджет на САЩ за 2012 година бе 682 милиарда долара, което представлява 4,4 процента от БВП.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване