03/05/14 23:34
(http://e-vestnik.bg/)

Опасна национална битка за депутати в Македония

в. Утрински весник

Ще бъдат ли гражданите отново поставени в ролята на малоценна жертва или пък може би сега съответно ще отговорят на все по-очевидните намерения на управляващата коалиция да превърне изцяло предстоящите парламентарни избори в гола и сурова македонско-албанска битка за възможно по-голям брой депутати в парламента?

Предстои ли ни още един нов опасен епизод на чист популизъм и перфидно заиграване с чувствата на хората. Или казано по друг начин - на ретроградна предизборна кампания, основана на твърда националистическа реторика, вместо на модерна гражданска концепция и създаване на визия за бъдещето?

Това са част от въпросите, които, за жалост, анализаторите, експертите, обществеността се опитват да избистрят преди почти всички избори, а и преди тези, които на практика стартираха с изявлението на премиера Никола Груевски, че “на ВМРО-ДПМНЕ са необходими 62 депутати, за да не решава съдбата ни ДСИ”.

Само 24 часа по-късно говорителят на най-голямата албанска партия Буяр Османи удари “интегративен печат” на опасната реторика, казвайки, че това не са избори, на които ще се определи дали ще победят управляващите или опозицията, защото ясно се виждат настроенията, а избори, които ще определят кой повече ще се прерисува в следващото правителство - ДСИ или ВМРО-ДПМНЕ.

Затова искаме подкрепа от албанците, за да получи ДСИ 25 процента, заяви Османи. В тази насока няколко кметове албанци, сред които кметовете на Чаир и Кичево Изет Меджити и Фатмир Дехари обявиха, също както и преди местните избори, турне из САЩ за мобилизиране на албанските гласоподаватели.

Според анализаторите тази изборна предигра е още един гигантски скок по отношение на тенденциите за манипулация на обществеността на етническа основа. Те смятат, че икономическата политика ще бъде обезценена от политиката на националното “всичко или нищо”.

Въпреки големите щети, които могат да нанесат със своите изявления, политическите лидери трябва по този начин да прикрият слабостите на това, което предлагат и многото направени пропуски, смята анализаторът Роберт Несими. Според него този начин на водене на политика може да бъде пагубен за обществото като цялост.

Очевидно е, че политическите елити нямат ясна концепция за бъдещето и постоянно по един безскрупулен начин манипулират гражданите. Те са напълно безотговорни. Интересува ги изключително тяхната популярност, без да мислят за страшните последици, които могат да произлезат от това практикуване на политиката.

Ясно беше, че за да има предсрочни избори трябва да се предизвика някаква криза. За жалост, те избраха да направят това по този начин, казва Несими. Според него е иронично да се създава междуетнически антагонизъм въз основа на нападките между двата коалиционни партньори, които, както казва, са опитмисти, че ще победят и пак ще седнат заедно в правителството. Нещо подобно се случваше и по време на местните избори. А те и след това продължиха да са в коалиция, добавя Несими.

Той смята, че от ден на ден нараства броят на гражданите, които разбират, че са изиграни, но този брой все още не е достатъчен, за да се променят радикално нещата и да се накаже тази политика. И ВМРО-ДПМНЕ, и ДСИ очевидно знаят, че имат полза от тази политика и затова продължават да настояват за нея, добавя Несими.

Националното демократично възраждане на Руфи Османи пък предложи партиите на албанците на предстоящите предсрочни парламентарни избори да излязат с обща листа кандидати за депутати и по този начин да осигурят 30 до 40 процента албанци в парламента. Политиците със своята националистическа реторика, казва Марко Трошановски от Института за демокрация, докосват емоционалните сегменти в становищата на гражданите.

Кутията на Пандора беше отворена преди местните избори. Ефектите от всичко това, което се случва, а още не са започнали изборите, виждам в етнизация на политическия дебат в бъдеще, казва Трошановски.

Според него тази реторика, която ще ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване