03/08/14 10:13
(http://www.klassa.bg/)

В Крим подменят украинските телевизии с руски

На територията на Крим вече са спрени общо пет украински телевизии и една кримска. На тяхно място в ефира излъчват руски, съобщи Нова ТВ.

Специалният пратеник на телевизията в Крим заяви, че ситуацията тази сутрин е спокойна. Няма индикации за блокади, каквито се очакваха.

Местното управление няма достъп до базата данни с избирателите, защото украинците го спряха. Това е проблем за провеждането на референдума. Украинците са задържали и нотариалните актове за имотите в Крим. Така може да настъпи административен хаос.

Президентът на САЩ Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха ситуацията в Украйна, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, като се позоваха на комюнике на Белия дом.

Президентът на САЩ изразил задоволство от единната позиция на страната си и ЕС за Украйна. Обама и Меркел се обединили около мнението, че Русия трябва да изтегли своите войски от Крим, да разреши разполагането в украинската автономна република на международни наблюдатели и контрольори, следящи за спазването на човешките права, както и да подкрепи произвеждането през май на свободни и честни избори в Украйна.

Двамата се съгласили още, че е необходимо Руската федерация да се съгласи бързо да бъде създадена контактна група, която да води диалога между Москва и Киев за деескалиране на ситуацията и възстановяване на териториалната цялост на Украйна.

Президентът на САЩ и германският канцлер "потвърдили своето безпокойство във връзка с явното нарушаване на международното право от страна на Русия с нейната военна намеса в Украйна".

Китайският министър на външните работи Ван И призова днес за спокойствие и сдържаност в Украйна, предаде Ройтерс. Украинската криза може да бъде разрешена само чрез преговори и политически средства, подчерта Ван в реч на годишната сесия на китайския парламент.

Той прикани всички политически сили в Украйна да взимат предвид фундаменталните интереси на всички етнически общности в страната и да се водят от регионалния мир и стабилност.

Китай няма да се меси във вътрешните работи на Украйна и ще приеме решенията на украинския народ, даде да се разбере Ван.

Китай и Русия поддържат близки отношения и са на една и съща позиция по редица международни въпроси като конфликта в Сирия, отбелязва Ройтерс. Ван отчете, че китайско-руските отношения в момента са в най-добрия си период, и обяви, че Пекин ще направи всичко за това двустранните връзки на всестранно стратегическо партньорство да укрепнат още повече, предаде руската държавна агенция ИТАР-ТАСС.

Междувременно стана ясно, че Турция е наредила излитането на шест изтребителя Ф-16, след като разузнавателен самолет на ВВС на Русия прелетял в близост до черноморското й крайбрежие.

Инцидентът е станал още в четвъртък, 6 март, но военните съобщиха едва днес за него. Анкара уточни, че през цялото време на полета руският самолет е бил в международното въздушно пространство.

Аналогично произшествие имаше и два дни преди това: на 4 март руски разузнавателен самолет прелетя близо до турското крайбрежие, макар и да остана в международното въздушно пространство.

Двата инцидента станаха на фона на изострянето на ситуацията в Украйна и обявената от руските власти готовност да въведат войски на територията й в случай на необходимост да се защитят руснаци и руски граждани.

Атлантическият алианс, на който Турция е членка, обяви, че смята да преразгледа партньорските си отношения с Москва във връзка с действията на Русия. Тя на свой ред обвини Запада, че прилага по отношение на нея стандарти от времето на студената война.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване