03/09/14 09:46
(http://www.klassa.bg/)

3D-принтиран черен дроб прави хирургическите операции по-безопасни

Нов метод на триизмерно принтиране на анатомично точно копие на човешки черен дроб помага на хирурзите при извършването на сложни процедури, пише Live Science. Копието се прави от прозрачен материал и в него се виждат оцветени артерии и вени. Благодарение на модела, който е напълно идентичен с органа на пациента, лекарите могат да избегнат усложнения при отстраняването на недоброкачествени образувания или при трансплантации. Той би могъл да се използва и за обучение на студенти по медицина.
Преди сложни операции на черния дроб, хирурзите обикновено използват ядрено магнитен резонанс или компютърна томография, за да визуализират органа и плана за операцията. Тези двуизмерни образи обаче не дават цялостна ориентация за това къде са трите основни вени в черния дроб, чието неволно засягане може да доведе до тежки последици.
До момента прозрачните модели са използвани в тридесет случая. При няколко от операциите хирурзите са променили плана си, благодарение на копието, установявайки, например, че раковите образувания са твърде близо до определени кръвоносни съдове.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване