03/09/14 23:26
(http://e-vestnik.bg/)

Девети септември между радостта и ужаса

В ранната сутрин на 9 септември 1944 г. Радио София разпространило извънредно важна новина - малко преди шест и половина Кимон Георгиев, подполковник от запаса и бивш министър-председател, прочел прокламация към българския народ. Някои си спомнят гласа му като „уморен, но ясен и чист”, други като „слаб, женствен”, но не това е важното . В прокламацията се описвало катастрофалното положение, до което е била доведена страната като съюзник на хитлеристка Германия, и се оповестявало съставянето на ново правителство на Отечествения фронт. То обещавало да нареди България на страната на антихитлеристката коалиция и така „да я спаси от гибел”.
Представени били и министрите в новия кабинет - една доста шарена група от звенари, комунисти, земеделци-пладненци, социалдемократи и „независими интелектуалци”. Самият Кимон Георгиев ставал за втори път в кариерата си министър-председател. Прокламацията била повторена многократно през деня.

След първоначалната изненада

За много от обикновените хора новината била объркваща - правителството включвало както комунисти и земеделци-пладненци, които за първи път поемали министерски постове, така и известни превратаджии и активни политици с дълги и противоречиви биографии. Объркване внесло преди всичко името на самия министър-председател. Някои в първия момент сметнали, че Кимон Георгиев и новият министър на войната запасният полк. Дамян Велчев са дошли на власт почти като повторение на режима от 19 май 1934 г. За много хора самото присъствие на ред познати имена действало успокоително, ограничавайки сякаш непредвидимото до едни поносими граници. За други обаче точно те били източник на съмнение дали изобщо става дума за истинска промяна и скъсване с миналото. Някои комунисти се притеснявали, че техните министри са твърде малко на брой - едва четвърт от състава на кабинета.
За интересуващите се от политика обаче информацията от радиото била еднозначна - на власт дошли комунистите, пък макар и в коалиция. Именно комунистите създали Отечествения фронт, именно те набирали участниците в него и пропагандирали каузата му в продължение на повече от две години, така че нямало място за съмнения кой стои зад цялото предприятие. Към тази мисъл водели и новините от предните дни и особено съобщението за навлизането на съветската армия в страната на 8-ми сутринта. Решителните действия на комунистите през следващите часове и дни разсеяли неведението и на останалата част от населението. Парадоксално, известни илюзии продължили да хранят най-вече техните съюзници в новото управление, смятайки, че с времето някак ще успеят да вземат инициативата и да добият по- силни позиции.
Радиото не уточнявало как новото правителство е встъпило в длъжност, но и за това не било трудно да се досети човек. Дотогавашният премиер на страната Константин Муравиев често разказвал как в просъница чул гласа на Кимон Георгиев по радиото и веднага съобразил, че е бил свален от власт с преврат . Литературният критик Борис Делчев, иначе тясно свързан с комунистическата партия, стигнал до същия извод при вестта за новия кабинет: „За укази не става и дума. Явно е - coup d’Etat” . На самия 9-и сутринта обаче това като че ли не се обсъждало особено много - новото правителство се възприемало като свършен факт. В речи и последвалите вестникарски статии се споменавало за присъединяването на „патриотичното офицерство” към „народното дело”, но само като част от една много по-широка и дългогодишна борба.
Новината за поемането на властта от Отечествения фронт се разпространила бързо - някои я чули по собствените си радиоприемници, а на много места благодарение на градските и селските радиоуредби, други си спомнят как някой съсед или познат им казал за чутото. Около двеста хиляди радиоапарата в страната били достатъчни, за да преобърнат съботния ден на почти всекиго в България. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване