03/09/14 09:40
(http://www.klassa.bg/)

Избирателят е арбитър

До голяма степен Бойко Борисов е отговорен да няма арбитри в българското общество.

Арбитражът на един предизборен дебат е съвсем очевиден и той е свързан с два основни фактора. Това са медиите и преди всичко избирателите и как те ще оценят двамата лидери и техните послания. Оценката ще бъде дадена от гласоподавателите на евроизборите, които ще се състоят на 25 май.

Проблемът се усложнява от ситуацията в страната, защото у нас няма независима инстанция, която всички да признават и чието мнение да бъде меродавно и тежко. Точно това нещо липсва в България. Заслугата за тази липса до голяма степен е на ГЕРБ и Бойко Борисов. Естествено, българският преход с неговите особености и голяма конфронтация, с която той беше съпътстван, също имат роля. Но личната заслуга на Борисов и неговото управление /2009 - февруари 2013/, както и неговото опозиционно поведение след май 2013, са несъмнени и трябва да бъдат взети предвид.

През изминалите пет години Борисов и ГЕРБ направиха всичко възможно да лишат от съдържание независимата и балансираща роля на българските институции. Изцяло превърнаха в очите на общественото мнение Президентът на републиката в една партийна институция. С опита си да оспорят всички правила, по които се движи демократичният процес, като се започне от законността на изборите през май миналата година и се стигне до атаките срещу Конституционния съд и очевидното за Европа правило, че решения на КС не могат да бъдат преразглеждани от други субекти, наистина сме в положението, при което в България няма такъв тип арбитри, които да бъдат приети от всички.

Разделението, което се постигна, е факт. От тази гледна точка самото пожелание е най-малкото неуместно. А иначе от подобен дебат бихме спечелили всички. Арбитърът в крайна сметка е избирателят.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване