03/09/14 09:36
(http://www.klassa.bg/)

Кабинетът разгръща потенциала си след евровота

Лидерът на ДПС Лютви Местан е уверен в капацитета на кабинета „Орешарски”. Вчера той бе в Шумен за среща с местните структури на партията, където бе обсъдена готовността им за европейските избори.„Правителството ще разгърне пълния си потенциал след вота на 25 май. Условието това да се случи е силната подкрепа от българските граждани”, коментира Местан. На въпрос дали приетата от БСП в петък вечерта декларация срещу езика на омразата „За изкуството да живеем заедно” не е насочена и срещу ДПС, той помоли движението да не се поставя на една плоскост с ГЕРБ и „Атака”. Оглавяваната от него партия не бивало да се укорява заради поставянето на въпроса за нерешените права и свободи на българските граждани. Местан обаче заподозря социалистите, че и те като представителите на останалите партии се включили в надпревара за гласовете срещу движението. „Много се надявам тази бясна предизборна надпревара да не е за сметка на базовите принципи, на които трябва да стъпи демокрацията в България. И освен това при толкова много накачили се на анти-ДПС клонката има реален риск тя в крайна сметка да се счупи”, предупреди Местан.Въпреки критиките си към левицата той заяви, че е уверен в целостта на коалиционните отношения. Освен това за него било много по-опасно подклаждането на етническо напрежение от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Лидерът на ДПС напомни, че преди 4-5 години в предаване на живо в националния ефир той е заявил, че „подкрепя изцяло възродителния процес, но се разграничава от метода, по който бил извършен”. „Тогава той каза още, че асимилирането трябвало да се направи по-хуманно, без насилствена смяна на имената, танкове и БТР-и, само със задължително въвеждане на български имена за всички новородени деца. Така след няколко поколения вече нямало да има етнически проблем”, припомни Местан думите на Борисов. Той намирал подобна теза не само за дискриминационна, но и за мракобесническа.Ден по-рано пък лидерът на БСП Сергей Станишев призова Борисов на дуел по европейските въпросии мястото на България в ЕС. Според Станишев обединена Европа има две алтернативи – ЕНП, които казват „Европа се развива добре, справяме се с кризата”, или  ПЕС, според които тя върви по грешен път и това води до масовото разочарование на хората. Станишев обясни, че ако Борисов се съгласи на дебат „очи в очи”, това щяло да даде шанс на избирателите да претеглят на „предизборния кантар” кой е техният фаворит, а не да гласуват, след като са изградили повърхностни впечатления от непрекъснатите скандали през последните години, месеци и дни. Тонът на предстоящите избори щял да се задава от БСП и ГЕРБ, затова трябвало да се внимава с подбора на изразни средства и действия. Вчера експремиерът отклони обаче поканата, посочвайки като мотив липсата на неутрален арбитър. По-късно Иван Гарелов пък се самопредложи да изпълни ролята на такъв.

Да помагаш на най-бедните, не е популизъм, заяви вчера социалистът Красимир Янков. „Ако опозицията вижда във великденските и коледните добавки за пенсионерите предизборен и популистки ход, то аз си пожелавам БСП да стане най-популистката партия и ежемесечно да увеличава пенсиите и заплатите”, каза в интервю за радио „Фокус” народният представител. Според оргсекретаря на БСП независимо от коментарите на ГЕРБ правителството трябва да се придържа към социалните си ангажименти и да оказва подкрепа на най-уязвимите обществени слоеве. „Това, че в следващите години ще има избори, означава ли, че не трябва да дадем и стотинка допълнително на нашите родители, баби и дядовци”, попита риторично Янков. По думите му управляващите сега може да бъдат обвинени от опозицията и за това, че променят Закона за потребителските кредити. „Да, нека ни обвиняват, но за нас по-важното е, че хората няма да плащат такса за предсрочно погасяване на ипотечните си кредити, ако заемите са изплатени след първата година”, категоричен бе соцдепутатът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване