03/10/14 17:24
(http://www.klassa.bg/)

Европейски избори май 2014г. Европейският съюз пред кръстопът

          Говорейки за Европейския съюз, Алчиде де Гаспери, един от бащите основатели на обединена Европа, казва следното: „Докато го строим (Европейския съюз) нашите действия, трябва да бъдат винаги такива, че целта да остава ясна, определена и общоприета“. Напоследък целта пред Европейския съюз става все по-трудно определима и разновидна. Днес Европейският съюз е изправен пред кръстопът, като пътя, който ще бъде избран и поет ще определи бъдещето на цяла Европа.

Кръстопътят пред развитието на Европа, този път е по-различен от всякога. Предстоящите избори през месец май 2014г., ще бъдат решаващи за посоката, която Европа ще поеме. И под това нямам само предвид, че над 500 милиона европейски граждани от 28 страни, за първи път ще имат възможността индиректно да изберат председателя на Европейската комисия или пък, че това ще бъдат първите европейски избори след Договора от Лисабон, влязъл в сила от 1 декември 2009г.

След световната икономическа криза и настъпилата криза в Еврозоната, днес основният икономически дебат поставен пред нас, европейските граждани е дали Европейският съюз да избере пътя на строго икономическо ограничение и капсулация на страните от Еврозоната или да бъде избран път на разширение, фокусиран върху политики за икономически растеж.

На фона на икономическия въпрос, Европейския съюз е изправен пред избор, дали ще бъде продължена политиката за европейската интеграция или ще бъде позволено на евроскептицизма да вземе надмощие и посоката да бъде променена към „по-малко Европа“.

Европейският гражданин ще трябва да избере политическата посока на Европейският съюз и дали на кръстопътя, да бъде избрана дясната или лявата пътека към бъдещото развитие на европейската общност. За първи път ставаме свидетели на значителен нарастък за подкрепата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), което може да доведе до възможността за промяна на статуквото на коалиране на двете най-големи партии в Европейския парламент – Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС) и да преминем към коалиция във формата - център-ляво или център-дясно.

На тези всички въпроси предстой да бъде даден отговор с предстоящите европейски избори през месец май 2014г. Европейският съюз е изправен пред кръстопът и трябва да осъзнаем, че ние сме тези, които определят посоката. От нашата активност зависи по коя пътека ще поеме цялата европейска общност. Затова, ние трябва да имаме активна гражданска позиция и да определим пътя на Европа.  Определи посоката на Европейския съюз, като отидеш и гласуваш на предстоящите европейски избори! Този път ще бъде различно, но от нас зависи да бъде към по-добро!

Владимир Ванчев,

Редактор, ресор международни отношения и европейска интеграция, Klassa.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване