03/10/14 21:02
(http://www.klassa.bg/)

Проф. Владимир Пилософ: Появата на нови болници трябва да спре

Решението за промяна в Закона за лечебните заведение се взема след 20-годишен необуздан ръст на болниците в България.

Ще дам пример в Холандия, чието население е 15 млн. души и има 70 болници. При това холандците смятат, че те са много. У нас населението наброява 7,5 млн. души, а вече има близо 400 болници. Няма значение чия собственост са – частни, общински или държавни, защото всички имат договор с НЗОК и лекуват пациенти по клиничните пътеки и утвърдените правила. Въпросът е как и дали толкова голям брой болници могат да бъдат ефективни, защото част от тях не работят по всички клинични пътеки. Някои дори работят съвсем избирателно само по пътеките, които носят печалби и достатъчно приходи.

В крайна сметка мерките за затягане на режима при откриване на нови болници ще бъдат посрещнати не чак толкова възторжено, но ми се струват наложителни.

Изказвам се по този въпрос поне от 10-15 години и обяснявам, че броят на болниците трябва да спре да расте. В развитите държави в ЕС, където е на лице добро здравеопазване, ако някой реши да строи болница, може да го направи, само ако съответните власти му разрешат и сключи договор със здравната каса.

Поздравявам Министерството на здравеопазването, че се осмели да излезе с такова решение. Сигурен съм, че то ще бъде посрещнато не много възторжено, но това е пътят, по който трябва да започнем да решаваме проблемите с болничното здравеопазване. Така трябва да бъде и затягането на режима е необходимо.

Използваемостта на леглата в болниците е не повече от 70% средно за страната, а в частните болници той се свежда до 50%. Това означава, че имаме една огромна материална база, която не се използва, което води и до пилеене на средствата на данъкоплатците.

Мерките за затягане на режима в болниците са необходими и ще минем през трудни моменти, но това е цената, която ще платим, заради това че позволихме да бъдат построени толкова много болници в страната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване