03/10/14 23:06
(http://e-vestnik.bg/)

Разделение във венецуелската опозиция сред протести и преговори

Ройтерс

Протести в Каракас. Снимка: от тв екрана

В момент когато съпроводените от насилие протести във Венецуела отблъскват умерените в опозицията и не дават никакви признаци, че ще свалят от власт президента Николас Мадуро, призивът на социалистическия лидер за преговори задълбочава разделението между съперниците.

От началото на миналия месец при най-тежките граждански вълнения, които страната е виждала от десетилетие, загинаха най-малко 20 души, включително протестиращи и от двете страни, както и много служители на силите за сигурност.

Ден след ден хиляди привърженици на опозицията провеждат мирни митинги в градове в цялата страна с искане за политическа промяна и край на високата инфлация, недостига на основни храни в магазините и на едно от най-високите равнища на убийства в света.

После всяка нощ радикални качулати привърженици на опозицията се появяват на площад в източен Каракас, размахвайки камъни и коктейли “Молотов”, влизайки в сблъсъци с полицейските части за борба с безредици и превръщайки един от най-богатите столични квартали в бойно поле.

Насилието подклажда напрежение в самата опозиция, като умерените са уплашени, че нещата може да се изплъзнат още повече извън контрол и да опетнят каузата за бъдеща мирна политическа промяна.

Като че ли Мадуро вече премина през най-трудната част от уличните демонстрации и не спира да предлага преговори, създавайки нова дилема за водачите на опозицията.

Засега те поставят тежки условия преди каквито и да е обсъждания, заявявайки, че не искат просто да ходят, “само за да се снимат”, и че се опасяват, че правителството няма никакво намерение да се заеме с въпроси като корупцията, безнаказаността и политическите затворници.

Опозиционната Коалиция на демократичното единство (КДЕ) заяви в петък, че ще седне да води диалог с Мадуро, ако срещата се състои с посредничеството на някого, който да е “надежден” - и тя да се излъчва на живо.

“Омръзна ни от насилие. Всеки бива нападан”, посочва коалицията в изявление. “Заставаме пред обществото, без да крием нищо … Искаме истински диалог, ясен дневен ред и равноправни условия”.

Но имайки предвид, че молбите за преговори стигнаха чак до Белия дом, генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и папа Франциск, отказът от присъствие на каквито и да било обсъждания досега предизвика критики, включително в редиците на самата коалиция.

Опозиционният депутат Ирам Гавирия в петък напусна своята партия “Ново време” и коалицията заради забраната й да се ходи на преговори в президентския дворец Мирафлорес.

Гавирия обвини за вълненията правителството, което по думите му е наложило неправилен социален и икономически модел и от 15 години използва “езика на омразата”, за да подкопава позициите на противниците си.

Но той каза, че ще се срещне с всекиго, който опита да избегне избухване на още насилие, дори и пред диалога да няма някакви съществени изгледи за успех. “Колко хора трябва да загинат още, преди да разговаряме и да постигнем разбирателство?”, попита депутатът от централния щат Арагуа. “Трябва да има диалог”.

Опозицията с години бе дълбоко разделена, докато не показа забележително единство преди президентските избори през 2012 г. и миналата година, когато имаше нов вот за избор на приемник на Уго Чавес, след като той почина от рак.

Сегашните протести обаче отвориха старото разделение между тези, които са за улични действия, за да бъде принуден президента да се откаже от властта, и другите, чиято стратегия е да изграждат постепенно подкрепа в градовете и щатите, които управляват, оставяйки същевременно неработещата икономика да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване