03/10/14 23:10
(http://e-vestnik.bg/)

Скритото правило на бизнеса в Турция: подкуп

в. Тудейс заман

Истанбул. Снимка:форумасил

Подкупът стана важно правило на играта за много бизнесмени, реализиращи широкомащабни проекти в Турция, като наскоро изтеклите записи на телефонни разговори разкриха спектъра на широкоразпространената корупция с намесата на висши правителствени представители в бизнес сделки и търгове, заявяват наблюдатели.

Многобройните аудиозаписи, изтекли след 17 декември, когато бе разкрит голям корупционен скандал, в който са замесени известни публични фигури, близки до премиера Реджеп Тайип Ердоган, разкриват, че бизнесмени са платили милиони долари в замяна на подкрепа при обществени търгове.

Аудиозаписите, засягащи медийната група “Тюркуаз”, получени чрез законно позволено подслушване и качени от потребителя в Туитър Харамзаделер през февруари, разкриха предположенията, че правителството е събрало милиони долари от бизнесмени, обещавайки подкрепа в голям правителствен търг за купуването на медийна група.

Твърди се, че собствениците на Дженгиз Холдинг - Мехмет Дженгиз, на Колин Иншаат - Джелял Кологлу, на Лимак Холдинг - Нихат Йоздемир, на IC Холдинг - Ибрахим Чечен и един неизвестен бизнесмен, са дали по 100 милиона долара, за да могат да купят медийната група. Други бизнесмени са внесли по-малки суми, сред които Аднан Чеби (30 милиона долара) и Хайреттин Йозалтън - 20 милиона долара.

Според слуховете Чечен е склонен да даде допълнително 50 милиона долара, ако получи изгодна позиция на търга за третия мост над Босфора. Според записите не е известно дали Музаффер Насъроглу и Абдуллах Тивникли са дали пари.

По подобен начин с връщането на изгоден парцел земя в квартал Шишли в Истанбул на българска фондация през 2012 г. се повдигнаха твърденията за корупция, тъй като за земята имаше проект за развитие от строителната компания Таш Япъ, чийто собственик е обвинен по корупционния скандал, разкрит през декември миналата година.

Явно Емруллах Туранлъ, собственик на Таш Япъ, е имал планове за реализиране на проект върху земята в Шишли, включително изграждането на мол, апартаменти и хотел, и той е имал нужда от одобрение, за да реализира проект върху специален терен. Кръг за взимане на подкупи положи усилия да извлече полза от проекта с промяна на градоустройствения план.

Предполагаемият ръководител на кръга за подкупи - Хюсеин Авни Сипахи, направи така, че земята в Шишли бе превърната в т.нар. зона за специални проекти с одобрението на тогавашния министър на околната среда и градоустройството Ердоган Байрактар.

Твърди се, че Туранлъ се е срещнал с Ердоган в Анкара на 17 юли миналата година, за да настоява земите в Шишли да бъдат превърнати в зона за специални проекти. След срещата се твърди, че Ердоган е наредил на Байрактар да завърши процедурите, свързани с проекта.

На 27 декември миналата година, след като бе арестуван в рамките на втората вълна на корупционната операция, Туранлъ каза пред в. “Бугюн” за твърденията за подкупи срещу министъра: “Десет общини са взели незаконно 20 милиона турски лири от мен. Всяко нещо е записано.”

В рамките на разследването за корупция и подкупи прокурорите обвиниха министъра и неговия син Абдуллах Огуз Байрактар в осигуряване на привилегии на определени лица, помагайки им да получат одобрение за терените за специални проекти за района, предвиден за развитие - известен като Бакъркьой 46, който принадлежи на Агаоглу Кънстракшън; една от привилегиите е била за плана за развитие върху имота на българската фондация, който да бъде реализиран от строителната компания Таш Япъ.

Принципите и прозрачността липсват в сегашната турска политика, каза пред “Тудейс Заман” Мехмет Алтан, професор в Истанбулски ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване