03/11/14 13:03
(http://www.hsnovini.com/)

Изтеглят от пазара зеленчукови консерви

Областната дирекция по безопасност на храните изтегля от търговските вериги зеленчукови консерви, произведени в Тополовград. Това става седмица след като инспекторите възбраниха продажбата на макаронени изделия, произведени от хасковска фирма.

Проверката е извършена по сигнал на гражданин, подаден на горещия телефон на агенцията. Той закупил зеленчукова консерва от хранителен магазин в Тополовград. Жалва се, че продуктът е с високо съдържание на сол.

Взетите проби са изследвани в лаборатория, а резултатите показали, че съдържанието на солта е в норма. Въпреки това продукта е с възбрана и изтегляне от търговската мрежа, тъй като инспектиращите открили несъответствия в съдържанието на етикета. На цехът за зеленчукови консерви в Тополовград е наложена санкция в размер от 500 до 1 000 лв.

И през тази седмица продължава изтеглянето на продукцията от търговските вериги на затворения в Хасково цех за производство на тестени храни на фирма „ИНВЕСТ МЕЛИ БГ“ ООД, информират от Областна дирекция по безопасност на храните.

Цехът бе затворен миналата седмица след внезапна проверка по сигнал на гражданин.  Тогава бяха констатирани несъответствия по сградов фонд и оборудване. Установени са 14 463 бр. потребителски опаковки макаронени изделия, етикетирани по начин подвеждащ потребителя и в несъответствие с действащото законодателство. За последното нарушение на собственика на фирмата е наложена глоба от 500 до 1 000 лв.

Изтегленото количество тестени хранителни стоки трябва да бъде преетикетирано, в съответствие с изискването на законодателството, уточниха за Хасково Новини от областната дирекция.

По жалба на гражданин е проверен хранителен магазин в Хасково заради подвеждащ етикет на прясно мляко. При лабораторно изследване, пробите показали наличие на сухо вещество, което не е оказано на опаковката. В този случай глобата варира от  500 до 2 000 лв.

Санкциониран е и цех за тестени закуски в областния град. Собственикът му ще плати глоба от 500 до 2 000 лв., тъй като е не е допуснал инспекторите на агенцията да извършат проверка на обекта и продукцията.

Собственикът на склад в областния град също ще плати глоба от 1 500 до 2 000 лева, тъй като стопанисваният от него търговски обект е работил без нужното по закон удостоверение за регистрация от областната дирекция.

През изминалата седмица са извършени 153 проверки, издадени са и 20 предписания. От Агенцията по безопасност на храните призовават гражданите да сигнализират за нередности на горещия телефон: 0700 122 99.

Димитър Димитров
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване