03/11/14 13:00
(http://www.hsnovini.com/)

Обявиха нови 8 защитени местности в региона

Нови 8 местности са обявени за защитени, информират от РИОСВ-Хасково. В това число попадат землищата на селата Лозенградци и Априлци, където се намира растителният вид Провански салеп. В списъкът попадат местностите Ливадите и Даневата чешма в землището на село Белополяне заради Триразделнолистният ериолобус. Останалите видове са Наделенолистно великденче в землището на с. Щит, Жлезист лопен в землището на с. Браница, Родопски лопен в земл. на с. Горни Юруци и Тракийски клин в землището на с. Воденци.

Новите защитени местности са в резултат от от изпълнението на дейностите по проект “Пилотна мрежа от малки защитени територии и видове растения в България по модела на растителните микрорезервати”, изпълняван по програма на ЕС за околна среда Life +. Бенифициенти по разработката са Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания, БАН и МОСВ ще бъдат представени на работна среща в РИОСВ- Хасково идната седмица.

Проектът се реализира на територията на 14 РИОСВ и е разработен с цел да бъдат опазени 47 от най- редките и застрашени от изчезване растения, чиито находища са извън защитени територии и са изложени на голям риск от унищожаване.

„Растителните микрорезервати” са малки по площ територии до 20 хектара, характеризиращи се с високи стойности на растителното богатство, ендемизъм или редки растения. Те са постоянни, обявени със закон защитени територии, които според българското законодателство отговарят на категорията “защитена местност”.

Хасково Новини
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване