03/12/14 12:58
(http://www.hsnovini.com/)

50 танцови и певчески колектива ще участват в Празници на тракийския фолклор

Над 50 танцови и певчески състава ще вземат участие в предстоящите Празници на тракийския фолклор, организирани от Областна администрация -Хасково и Тракийско дружество „Георги Сапунаров”.

Успoредно с тях  ще се проведе още един фестивал на занаятчийското майсторство – „Панаир на тракийските изкуства и занаяти”.

 

 

 

 

Двата фестивала ще се проведат паралелно на 14 и 15 март в читалище „Заря“ . Откриването е в петък от 16 ч., а в събота  културните начинания започват в  14. Входът е свободен.

В предстоящите Празници на тракийския фолклор са включени два фестивала, целящи да представят красотата на тракийските занаяти и богатството на неговия фолклор – музика, танци, обичаи и други изкуства, каза на пресконференцията Зина Тенекеджиева, ръководител на проекта.

Изпълнител на дейността „Арт и културни фестивали“ е Тракийско дружество „Георги Сапунаров“-Хасково. Неговият председател Кирил Сарджев изказа радостта си от огромния интерес на танцовите и певчески състави и майсторите-занаятчии, желаещи да участват във фестивалите.
Между 1200- 1500 души от колективите ще се представят на сцената в читалището. Около 10 различни и традиционни занаяти от региона ще бъдат показани успoредно с танците, обясни Сарджев.

Кирил Сарджев  - председател на Тракийско дружество „Георги Сапунаров“

Кирил Сарджев  – председател на Тракийско дружество „Георги Сапунаров“

Културните начинания се реализират по проект “Съвместни туристически инициативи, насочени към наследството”.

Той се осъществява в партньорство с Областните администрации на Хасково, Смолян и Кърджали, и Регион Източна Македония и Тракия (Гърция) и се реализира с финансовата подкрепа на Европейски фонд за регионално развитие чрез Програмата за Европейско териториално сътрудничество “Гърция – България 2007-2013”.

Проектът цели подобряването на туристическата привлекателност чрез популяризиране на културното богатство, организиране на различни мероприятия за посетителите и инвестиране в нови технологии. Идеята е, чрез реализиране на дейностите от всички партньори по проекта, да се повиши броя на  туристите  в регионите – Регион Източна Македония и Тракия, Смолян, Кърджали и Хасково.

 

Хасково Новини

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване