03/12/14 06:48
(http://www.klassa.bg/)

Google е изправен срещу дело за покупки в мобилни приложения, извършени от деца без родителско позволение

Google e изправен срещу групова съдебна жалба от страна на група родители за това, че децата им са сваляли мобилни игри от Google Play и са извършвали покупки вътре в приложенията без знанието или разрешението им, съобщава TheNextWeb, позовавайки се на съобщение на правната фирма Berger&Montague. Според информация на Gigaom в основата на жалбата е майка от Ню Йорк, която твърди, че 5-годишният й син е похарчил 65.95 долара, пазарувайки докато е играл “Marvel Run Jump Smash!” на таблета си.
Според тъжителите Google Play дава възможност на потребителите да свалят безплатно или на минимална цена игри, които са така разработени, че водят до пристрастяване и закупуване на допълнителни кредити. Друго твърдение е, че в игрите е позволено закупуването на виртуални валути за големи суми, достигащи над 100 долара. Според жалбата още една причина за неконтролираните покупки в игрите е липсата на строги изисквания за въвеждане на парола. Потребителите въвеждат паролата си преди сваляне на приложение от онлайн магазина, след което има 30-минутен период, позволяващ извършване на допълнителни покупи без оторизация.
“Тази практика е създадена, за да позволява на децата да купуват кредити в игрите без родителско позволение и без да въвеждат парола. След това сметките се изпращат директно до родителите или настоятелите”, се казва в съобщението на правната фирма.
Делото срещу най-голямата търсачка идва година, след като Apple се съгласи на споразумение по подобно съдебно дело с родители, които твърдяха, че децата им харчат сериозни суми за покупки в приложения без родителско позволение. Миналият месец Google направи настройки в онлайн магазина си, които позволяват на потребителите да се информират предварително дали приложенията съдържат възможностти за покупки.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване