03/12/14 06:46
(http://www.klassa.bg/)

България и Катар ще си сътрудничат в енергетиката и строителстното

България и Катар ще поставят акцент в сътрудничеството си върху производството на храни, енергетиката, високите технологии, строителството и търговията - за реализирането на проекти от общ интерес. Това заяви пред български журналисти в Доха президентът Росен Плевнелиев след срещата си с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

„Катар проявява интерес към българското земеделие и производство на храни и отговорното отношение изисква да приемем национална програма, която да насърчи производството на месни и млечни продукти“, коментира държавният глава. По думите му, подобна програма ще бъде изцяло в подкрепа на регионите с висока безработица в България.

Предстои през май делегация от Катар да посети България и във връзка със създаването на съвместна българо-катарска компания за износ на агнешко месо за арабската страна. В близките месеци се очаква и подписването на

първите договори за износ от България за Катар на агнешко и на пилешко месо,

допълни Плевнелиев. По-тесни връзки с Катар в областта на енергетиката са от ключово значение не само за България, но и за всички държави от региона на Югоизточна Европа. „Желанието за енергийна диверсификация е общо за всички наши съседи, а и за Европа като цяло“, заяви още президентът. Според него, има

възможност Катар да стане първата страна-износител на природен газ, която да участва в реализацията на газов коридор „Юг-Север“.

Готовност за участие в подобен проект имат държавите от Вишеградската група, Румъния, България и Гърция. „Търсим възможност за общи инвестиции на седемте страни за строителството на терминал за втечнен газ на територията на Гърция. Реализацията на подобен проект със сигурност ще отнеме време, но България е длъжна да работи за диверсификацията на своите енергийни източници“, подчерта Плевнелиев.

Възможностите за сътрудничество в областта на енергийната ефективност и строителството на енергийно неутрални сгради също са били обсъдени по време на срещата на държавния глава с емира на Катар. Плевнелиев коментира още, че с натрупания през последните години опит в областта на строителството компании от България имат потенциал да участват в изграждането на мащабни проекти в транспортната и енергийната инфраструктура на територията на Катар. Български строителни фирми вече правят своите първи успешни стъпки в страната и могат да дадат своя принос и за подготовката на Катар за Световното първенство по футбол през 2022 г.

В присъствието на държавните глави на България и Катар в двореца „Емири Диван” в Доха бяха подписани споразумения за сътрудничество между Дипломатическите институти при министерствата на външните работи на двете страни и между Българската телеграфна агенция и Катарската информационна агенция. Подписано беше и Споразумение за побратимяване между Столична община и град Доха.

С привлекателните условия, които предлага на чуждестранните инвеститори, и със стратегическото си разположение, България може да се превърне в отправна точка за реализацията на нови катарски бизнес проекти в Югоизточна и Централна Европа. Това заяви Плевнелиев, който разговаря в Доха с представители на Катарската търговско-промишлена палата и Асоциацията на катарските бизнесмени.

Държавният глава подчерта, че с усъвършенстването на транспортната и енергийна инфраструктура в България и в региона и с модернизирането на индустриалните зони у нас страната ни се стреми да се утвърди като производствен и транспортен център в Югоизточна Европа. „Само за две години след откриването на посолство на Катар в София постигнахме много за динамизирането на политическите и икономически връзки, но очакваме много повече резултати в бъдеще“, заяви президентът.

През 2013 г. България постигна ръст от 40% в износа на селскостопанска продукция и това вдъхва увереност в нарастващите възможности на българските фирми.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване