03/12/14 22:44
(http://e-vestnik.bg/)

Залезът на ядрената енергетика започна от страната на изгряващото слънце

Взривът в ядрената централа “Фукушима 1″. Снимка: от тв екрана

Ядрените катастрофи в Япония и Украйна не заслужават вниманието, което им отделят медиите. Заслужават много пъти повече внимание. Най-малкото защото и тук има АЕЦ, а много наблизо има още две – тази в Черна вода, Румъния и тази в Запорожие, Украйна. Днес ядрената криза във Фукушима продължава при много напрегната за хората там обстановка. Европейските страни като Германия, Италия и Литва се ориентират към приключване с ядрената енергетика, Франция и Норвегия работят по сериозни планове и създават институции за защита при авария. В България – обратно – тече про-ядрена пропаганда от Сидеров, Бареков, БСП, ДПС и прислуги на мафията с къщи над 1 млн. Даже за 3 години не си мръднаха пръста да направят поне една информационна кампания за радиационна защита. Това, разбира се, съвсем не ни учудва, след като и председателя на Народното събрание заяви, че не му пука за нас.

Радиацията и човешките съдби в Япония

Аварията в АЕЦ “Фукушима 1”, която бе следствие не от вълната цунами, а от алчност, високомерие, лъжи и небрежност на висшия мениджмънт на TEPCO, започва трайно да отнема и опропастява човешки животи. Над 150 000 души все още са евакуирани и не могат да се върнат по родните си места, заради радиоактивното замърсяване. Поставени са няколко десетки диагнози на “рак на щитовидната жлеза” на деца (26 с окончателни и 49 с предварителни диагнози). Окончателните диагнози на деца с рак са с 16 повече от ноември 2013 г., като първите симптоми се проявяват от третата до петата година. За населението е определен дозов лимит от 20 msV за година – какъвто е лимитът за ядрените работници! Над 2 милиона жители на перфектура Фукушима живеят във всекидневен стрес от страх да не погълнат или вдишат радиоактивни частици, които разрушават клетките и причиняват рак. Заражда се дискриминация и социална изолация между граждани на Фукушима и други японци.

Медицински персонал проверява майка с дете за радиация в селото Кавамата, префектура Фукушима. Снимки: ЕПА/АП/БТА

В понеделник Фондация за околна среда и земеделие, Зелените и Българската анти-ядрена коалиция организирахме имаше конференция на тема “3 години от началото на аварията във Фукушима. Подготвена ли е България за реакция при ядрена криза?”. След пътуването си до Япония, д-р Георги Касчиев разказа, че напрежението на площадката на АЕЦ “Фукушима” по овладяването на последиците от кризата сега е не по-малко от напрежението в самия пик на кризата в месеците след 11 март 2011 г. Сумата за почистване и извеждане от експлоатация расте по-бързо от нивото на цезия в риба тон. На площадката на централата тече вече 3-годишна война с авариралите три блока и касетите с отработено гориво в четвъртия. Ето какви са основните рискове и проблеми, които представи д-р Касчиев:

Горивото

Застиналите маси от разтопено ядреното гориво, и в трите реактора, имат остатъчно топлоотделяне и вече трета година след авариите се охлаждат с вода с отворен цикъл. Всеки ден се подават над 350 тона вода, която се замърсява с дългоживущи радиоизотопи и образува радиоактивни аерозоли. Останките от горивото създават много високи радиационни  полета в зданията на блокове 1, 2 и 3, което не позволява работа на персонала в тях. Местонахождението на застиналите горивосъдържащи маси  все още не е известно, както и техните физико-химични показатели. От TEPCO нямат ясни планове за тяхното отстраняване, само твърдят че ще започнат изваждането им в края на 2021 г. Може да се очаква, че отмиването на радиоактивни изотопи от  останките и концентрацията им в радиоактивните води ще ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване