03/12/14 12:35
(http://www.hsnovini.com/)

Община инициира профилактични прегледи за ученици

„Децата на Димитровград – здрави и щастливи“, под това мото ще община Димитровград стартира кампания за профилактични прегледи. В нея ще бъдат обхванати всички 1 283 ученици от І до ІІІ клас от димитровградско, информира кметът Иво Димов.

Старт на кампанията ще бъде дадена на 7 април. По график тя ще приключи на 17, същия месец. Прегледите ще се извършват в часовете по физическо възпитание и спорт.

Първокласниците ще минават прегледи при очен лекар. Учениците от вторите класове при специалист-кинезитерапевт, който ще провери за проблеми с опорно-двигателната система. Стоматолог ще преглежда третокласниците.

Идеята на общинското ръководство е прегледите да се извършват всяка година. При констатиран проблем специалистите ще го вписват в талон, който ще бъде предаден на личния лекар на децата, а родителите ще избират при кой специалист да посетят, коментира градоначалникът.

Той е провел среща с всички директори на училища в общината. Предложението от тяхна страна е от догодина към екипа от лекари да се присъедини и логопед. Прегледите ще се извърщват от офтамологът д-р Атанаска Янчева, кинезитерапевт Недим Шабан и стоматологът д-р Доника Пашова. Предстои със специалистите да бъдат сключени договори.  Прегледите ще бъдат изцяло финансирани от общината.

„Инициативата е много добра. От 1984 г. до 2000-та всички ученици минаваха през такива медицински прегледи, след което тази практика прекъсна”, сподели офтамологът д-р Атанаска Янчева. Децата развалят зрението си с прекомерното стояне пред компютъра и телевизора, коментира специалистът.

Ученическата чанта е сред най-честите причини за гръбначни изкривявания при децата от началните класове, коментира кинезитерапевтът Недим Шабан.

Димитър Димитров
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване