03/13/14 08:48
(http://www.klassa.bg/)

Украйна обвини Русия, че трупа войски край границата

Шефът на украинския съвет за сигурност обвини Русия в масирано струпване на военни сили край границата с Украйна, съобщи АП.

Русия е разположила над 80 хил. войници близо до границата, създавайки „заплаха за пълномащабно нахлуване от различни посоки“, каза секретарят на съвета Андрий Парубий на брифинг в Киев.

Русия обаче отрече тези твърдения.

Зам.-военният министър Анатолий Антонов каза в Москва, че Русия е приела искане на Украйна, направено във вторник, за наблюдателен полет над руска територия, за да се разбере, че няма такава заплаха.

Руските сили са установили контрол над украинския Кримски полуостров и президентът Владимир Путин казва, че Москва е готова „да използва всички средства“, за да защити рускоезичните в Източна Украйна, припомня АП.

Вчера украинските специални служби съобщиха, че са арестували в района на Херсон (Южна Украйна) „руски разузнавателен патрул“, дошъл от Крим да събира разузнавателна информация за украинските части, разположени в зоната.

Същевременно министерството на отбраната на Украйна е подготвило предложение до и.д. президент Олександър Турчинов за

допълнителна мобилизация в армията

на около 15 хил. граждани на възраст от 18 до 27 години, съобщи източник от украинското военно ведомство, цитиран от ИТАР-ТАСС. Планира се също така да се удължи срокът на военната служба на намиращите се в момента на срочна служба войници, казал източникът. Според него „засега не се знае за кога ще бъде отложено уволнението им“.

„Необходимостта да се удължи срокът на военната служба, както и връщането към наборна служба, се налагат заради липсата на финансови средства, нестабилната обстановка в страната и неизпълнението на държавната програма за реформиране на армията до 2017 г. за набиране на военнослужещи по договор, а също и заради недостига във воинските части и поделения на въоръжените сили на подготвен личен състав, способен да изпълнява поставените задачи“, се казва в доклада на Турчинов, предоставен от същия източник.

Досегашните планове предвиждаха от 2015 г. украинската армия да се формира изцяло на наемна основа, а последният задължителен набор бе свикан през есента на 2013 г.

Предстои Върховната рада в Киев да гласува за сформиране на Национална гвардия, съставена от най-малко 30 хил. доброволци, която да охранява обществения ред, ядрените обекти и да защитава конституционния ред.

Вчера Турчинов каза, че украинската армия няма да се намеси в Кримския полуостров, контролиран от руските сили.

Също вчера руският в. „Ведомости“ коментира, че небоеспособността на украинската армия може да насърчи сътрудничеството на Киев със Запада в сферата на отбраната. Изданието цитира изказване на украинския министър на отбраната Игор Тенюх пред Върховната рада, че проверка на бойната готовност на украинската армия е дала „неутешителен резултат“. Тенюх признал, че от общо 41 хил. военнослужещи в сухопътните войски на Украйна формално в бойна готовност са 20 хил., но фактически – едва 6000 души.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване