03/14/14 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Гръцки журналист нахлува в политиката

Рене Малтезу
Ройтерс

Ставрос Теодоракис. Снимка: личен сайт

Телевизионен журналист, превърнал се в политически кръстоносец, обещаващ да разтърси гръцката политика, печели неочаквано голяма подкрепа от гласоподавателите в навечерието на европейските избори през май.

Възползвайки се от възмущението, което много гърци изпитват към доказаните политици, и с призив обикновените хора и водено от младежите движение да решат проблемите на Гърция, Ставрос Теодоракис бързо събра последователи както от ляво, така и от дясно.

Той се превърна в най-обсъжданата нова сила на вече развълнуваната политическа сцена в Гърция.

Около три седмици след представянето на неговата партия “То потами” (”Реката”), проучванията показват шест процента подкрепа за него във вота за европарламентарните избори - пред установени партии като съуправляващата социалистическа партия ПАСОК - което го прави четвъртата или петата поред сила, ако изборите се състояха сега.

Вотът през май, който включва също и местни избори, в които “Реката” няма да участва, се наблюдава с интерес като тест за подкрепата към крехката коалиция на премиера Андонис Самарас, прокарваща реформи, които срещат народното недоволство. Реформите са необходими, за да се спазят изискванията на Европейския съюз и Международния валутен фонд за спасителната помощ за Гърция.

Издигането на Теодоракис може да усложни нещата както за Самарас, така и за неговия най-голям съперник - радикалната левица Сириза, противопоставяща се на спасителния заем, в зависимост от това от чий електорат ще открадне по-голяма подкрепа.

Известен със седмичното си телевизионно шоу, показващо откъси в документален стил за бездомници или наркомани, където той може да бъде видян как отива да ги интервюира с раница на гръб, Теодоракис привлича най-вече с това, че е извън старата култура на връзкарство, обвинявана, че е довела Гърция до ръба на банкрута.

“В тази страна няма смисъл да казваш дали си ляв или десен”, казва 50-годишният журналист в интервю. “Когато има толкова много проблеми, когато усещаш, че лодката потъва, ти не питаш дали има добър инженер с леви или десни убеждения, ти просто искаш добър инженер”.

Облечен в дънки и спортна блуза с дълъг ръкав, Теодоракис работи и пише в блога си от апартамент, превърнат в офис, в невзрачен жилищен квартал в Атина. Маска на американския президент Барак Обама се усмихва на една от стените, в друга стая стои подвижна стена, изобразяваща обложката на култовия албум “Abbey Road” на Бийтълс.

С лозунг “Политика за всички” Теодоракис сега започва обиколка из страната, като в кампанията си обещава да намали близо 28-процентната безработица, да подобри перспективите за младите хора, да намали броя на депутатите в парламента и да ревизира правосъдната система.

КРАТКОТРАЙНА МОДА?

Някога доминирана от съперничещите си консерватори от Нова демокрация и социалисти от ПАСОК, гръцката политическа сцена се оказа преобърната наопаки от дълговата криза, която принуди страната два пъти да прибегне до спасителна помощ от ЕС и МВФ, прилагайки успоредно с това мерки за икономии.

Двете партии все още управляват в неспокойна коалиция, но подкрепата за ПАСОК почти изчезна и засега различните отцепнически групи и леви движения не успяват да запълнят левоцентристката празнина, оставена от някога могъщата партия.

Твърдо противопоставящата се на спасителния план Сириза и крайнодясната “Златна зора” от друга страна циментираха мястото си на политическата сцена, отразяваща нарастваща поляризация.

Остава да се види дали “Реката” ще може да извлече ползи от фрагментацията, за да се утвърди на политическата сцена, но анализаторите казват, че нивото на подкрепа, която е получила само за няколко седмици, е изненадващо високо.

“Имаме изобилие от нови партии, появили се през последните седмици, но те стигат до един процент, не повече”, казва Костас Панагопулос от социологическата компания АЛКО, добавяйки, че 77 процента от поддръжниците на “Реката” са жени и са във възрастовата група между 25 и 44 години.

“Реката” има всички елементи, съставящи профила ...

Публикувана на 03/14/14 22:15 http://e-vestnik.bg/20143/gratski-zhurnalist-nahluva-v-politikata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване