03/14/14 07:03
(http://www.klassa.bg/)

Депутатите от Комисията по околната среда и водите проведоха дискусия за промените в Закона за водите, внесен от Йордан Младенов и група народни представители

Депутатите от Комисията по околната среда и водите проведоха дискусия за промените в Закона за водите, внесен от Йордан Младенов и група народни представители. От браншовите организации, както и представители на концесионери на водоизточници за бутилиране на минерална вода не подкрепят промените, поради направените от тях инвестиции. Основният им мотив е че по Директива  2009/54/ЕО трябва да има един концесионер на едно находище. От името на вносителите Рамадан Аталай от ПГ на ДПС каза, че целта на промените е да се защитят интересите на обществеността, крайните потребители и държавата. Няма пречки за втори инвеститор на водоизточник и допълнителни вложения, каза той. Дора Янкова от ПГ на Коалиция за България също аргументира подкрепата си за законопроекта. Трябва да регулираме българския публичен ресурс и да се създадат условия за конкуренция, да се открият работни места в нови бутилиращи фабрики, което ще развие тези региони. Смятам, че промените няма да навредят на ничий интерес, допълни тя.

Министър Михайлова отговори на актуални въпроси на народните представители от Комисията по околната среда и водите. Силвия Хубенова от ПГ на ПП ГЕРБ попита дали е приключил прегледа на проектите по ОП „Околна среда”, какъв е видът на корекциите и дали ще са разделени между държавата и общините. Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова обясни, че през този месец влизаме в етап на преговори с Европейската комисия, за да финализираме казуса и да възстановим плащанията към България. Управляващият орган прегледа всички договори между община – бенефициент и изпълнител и приключи проверката през миналия месец, добави министърът. Тези договори надхвърлят броя на договорите по оперативната програма, тъй като има няколко договора по един проект. Броят на прегледаните договори по изпълнители е 149. Искра Михайлова отбеляза, че по някои от тях са налагани вече максимални финансови корекции и тези договори отпадат, отпадат и тези, които нямат сертифицирани разходи в периода 2010 – 2013 г. Според категорията пропуски при изпълненито на обществените поръчки, управляващия орган отново предлага градация в налагането на финансови корекции.

Тази градация е във връзка с наличието на спорен елемент, посочен като такъв от Европейската комисия, допълни министърът на околната среда и водите. Има някои общини, които не са консултирали документацията си за обществени поръчки с АОП. Има проекти по които са се произнесли АОП, Комисията за защита на конкуренцията и ВАС. Стойността на договорите по които има такова произнасяне е 65 563 813 лв. Ако българският одитиращ орган и ЕК приемат прознасянето на българските компетентни органи за меродавно по качеството на проведените обществени поръчки, то общата стойност на финансовите корекции би могла да бъде 47 550 540 млн. лв. В противен случай сумата ще бъде 113 030 976 лв. Следващата седмица агенцията за одит на средствата от ЕС ще завери прегледа на договори, направен от управляващия орган и влизаме в етап на преговори. Ще изготвим доклад за прегледа на обществените поръчки, ситуацията с ОП „Околна среда”, с който предлагам изграждането на механизъм за солидарна отговорност при налагане на финансови корекции. С този механизъм ще имаме възможност да реагираме на национално ниво. Следващият въпрос е относно забавянето на четирите големи проекта за общините Пловдив, Добрич, Асеновград и Плевен. Министър Михайлова информира, че забавянето се е наложило поради преработването им. По тях се работи и скоро ще бъдат дискутирани в Министерски съвет, каза Искра Михайлова.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване