03/14/14 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

Лондон иска да надмине Силициевата долина

Франс прес

Илюстрация: Лондониа

След финансите Лондон иска да стане възлов фактор и в сектора на новите технологии и “мъти” новизгряващите си звезди. Британската столица мечтае един ден да надмине Силициевата долина.

Пристигнал на бегом в “инкубатора” на новоизгряващите звезди TechHub, в Шордич, квартал в източната част на Лондон, енергичният и много общителен кмет на Лондон Борис Джонсън, беше категоричен: неговият град трябва да стане “технологична столица на света”. И не по-малко. “Няма нито едно друго място, което може да си съперничи с Лондон, когато става дума за разрастване на технологични компании. Ние имаме талантите, инвеститорите и предприемаческия дух”, отсече той.

И ако “Силициевата детелина”, името на кръговия надлез в Шордич, около който са разположени многобройни изгряващи звезди, все още далеч не прилича на Силициевата долина и на нейните колоси Facebook, Google или Yahoo!, то Лондон и правителството на консерватора Дейвид Камерън вече са хвърлили мрежата.

Създадена през ноември 2010 година от Дейвид Камерън и Борис Джонсън, организацията Tech City има задачата да съдейства за бума на новите технологии в Лондон, съветвайки и подкрепяйки новоизгряващите звезди да се установят, да наемат персонал, да намерят инвеститори, да се възползват от финансовите стимули. Резултатът - три години по-късно над 1300 компании от сектора са се установили в Източен Лондон в сравнение с 200 през 2010 година. В същото време 155 600 души работят в новите технологии в града, което е увеличение с 29% за 10 години, сочат цифрите, обявени от кметството на Лондон.

Друг признак за привлекателността на британската столица е увеличеният брой чуждестранни компании от сектора, чиито инвестиции са достигнали 75% от 2010 година. “Лондон е кръстопът и привлича хората”, потвърди пред журналисти Уил Сарджънт, шеф на Framestore, лондонското студио за специални ефекти, получило съвсем неотдавна Оскар за филма “Гравитация”. Facebook също е в апогея на разрастването си в Лондон и извлича облаги от един “толкова привлекателен ” град, “отворен за творчество и технологии”, заявява вицепрезидентът на компанията за Европа, Близкия изток и Африка Никола Менделсон. Социалната мрежа премести директора си по творческите въпроси Марк д’Арси, който преди беше в Ню Йорк, и нае пак в британската столица стотина програмисти.

“Доверието към Лондон нараства, новоизгряващите звезди процъфтяват там”, посочва Майкъл Екшън Смит, шеф на Mind Candy, компанията, създател на интернет игри за деца Moshi Monsters. “Мнозина мислят, че Moshi Monsters е японски сайт или е плод на калифорнийския творчески дух. Това не е вярно, той идва от Лондон”, коментира Смит. Лондон е и център на King Digital Entertainment, компанията създател на известната видео играandy Crush Saga, оценявана на над 7 милиарда долара, която обаче реши все пак да прекоси Атлантическия океан, за да излезе в скоро време на Уолстрийт.

Разсадник, който привлича и французите

Разсадник за технологичните новоизгряващи звезди, Шордич и неговата “Силициева детелина” привлича и френски компании. Като Solocal, наследника на годишните телефонни указатели PagesJaunes (Жълти страници), който през юли миналата година откри филиал в Лондон. “Дигиталният пазар във Великобритания е три пъти по-голям, отколкото във Франция”, със задоволство отбелязва Бруно Бертезен, ръководител на британския филиал на група. “Има стимули, както показва Tech City. Без съмнения има неща, които могат да послужат за вдъхновение във Франция като потенциала да се създава федеративна динамика, който във Франция може би липсва”, коментира Бертезен.

Една “екосистема”, която се харесва и на Венсан Мено от инвестиционна компания Hambro Perks, като на риба, плуваща сред “ексцентриците” на TechHub, където той следи развитието на PingTune, в която неговата компания е вложила пари. “Предимството е да можеш да си близо до други новоизгряващи звезди, да обменяш идеи. Заради съчетанието иновации и финанси (…) тук гъмжи от инвеститори. Когато например се ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване