03/14/14 21:27
(http://www.klassa.bg/)

Михаил Горбачов: Спрете опасната ескалация

Излагал съм неведнъж моята позиция относно събитията в Украйна. Още от самото начало на конфликта, който породи в мен голяма загриженост, призовах за незабавно прекратяване на кръвопролитията, с цел да се предотврати масовото насилие.

Надявах се, че украинските политици ще успеят да намерят един достоен начин за излизане от сложната ситуация. А когато стана ясно, че събитията стават все по-опасни, се обърнах към президентите Владимир Путин и Барак Обама, както и към останалите световни лидери с призив да използват своите възможности и авторитет, за да помогнат на украинците да намерят изход от безизходното положение. За съжаление това не беше направено.

Моята позиция и моят призив остават в сила. На първо място трябва да се спре опасната ескалация и да се намери решение, което украинските граждани подкрепят и Русия да предотврати нова Студена война.

Сега президентът на Руся почти всеки ден говори с други световни лидери, в това число и с Ангела Меркел. Това са активни дипломатически контакти и аз не бих искал да се намесвам в тях. Ни ми подхожда ролята на "молител", за която някои настояват да приема.

Ще ви посъветвам да помислим за първопричините за настоящите събития. Според мен това е спирането на перестройката, безсмисленото разпадане на Съветския съюз през 1991 г. Аз се борих за съхраняване на една държава с всички достъпни средства, подчертавам – политически средства. Предупредих лидерите на Руската Федерация, Украйна, Беларус за опасностите от разрушителните действия на тогавашното руско ръководство.

За съжаление моите предупреждения не бяха чути. Висшият съвет на Руската Федерация под аплодисменти одобри унищожаването на Съюза и никой тогава не пророни нито дума за Крим и Севастопол.

Днес отговорността на медиите е особено голяма. Не трябва да разпалвате страстите и да нагнетявате атмосферата. Нека помним, че говорим за две държави , два народа, свързани с вековна връзка. Не можем да позволим трагично разделение между тях. Трябва да помогнем на хората да постигнат съгласие.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване