03/15/14 09:12
(http://www.klassa.bg/)

Пещера в Малайзия събира 40 боинга

Заради мистерията с изчезналия самолет от седмица Майлайзия е най-следената държава в новините. Допреди инцидента мюсюлманската страна влизаше в емисиите като световен лидер по производство на електронни чипове и екзотична туристическа дестинация. Впечатляват фактите, че индустрията в разделената от Южнокитайско море държава създава близо половината от брутния национален доход, както й че именно там процъфтява “Новата Силиконова долина” - най-големият в света мултимедиен коридор, който се строи близо до столицата Куала Лумпур. Малайзия има още много други чудеса. В днешния брой събрахме някои от тях.
 
Кулите „Петронас”Емблема на столицата Куала Лумпур и най-високите кули близнаци в света. Конструкцията им съчетава железобетон, стомана и стъкло, а дизайнът на фасадата препраща към мотиви от ислямското изкуство. 41-вият и 42-рият етаж на двете сгради са свързани с мостове.
 
Пещерите МулуСгушена в огромен хребет от варовик в сърцето на гъсти тропически гори, се е скатала най-голямата пещерна зала в света. Казва се Саравак и според специализираните издания за пътешественици в нея могат да се съберат 40 самолета „Боинг 747”, без да  докоснат крилете си. Това чудо на природата се намира в националния парк Гунунг Мулу на остров Борнео. Другите по-известни пещери от системата Мулу са Лангваки, Лубанг Анджин, Пещерата на елените и пещерата Чистата вода. В тях ври от разнообразни форми на живот. Само там може да срещнете еднолистник. Компания му правят огромни колонии от прилепи, чиито изпражнения са наситили със специфичен аромат въздуха. Многобройни паяци ловци дебнат скакалци, чиито антени достигат 46 см.  Пещерите са обитавани от космати стоножки, бели раци без очи, хиляди бързолети, змии, дълги повече от 3,5 м с окраска от черни и бели ивици.
 
ЛангкавиНай-посещаваната туристическа дестинация в Малайзия. Архипелаг от 99 острова, окъпани в Андаманско море, на юг от Тайланд. Островът привлича туристите със своята невероятна природа. Тук можете да срещнете водни биволи, които се движат съвсем свободно, да се разходите из Дъждовната гора, да се повозите с лодка из мангрови гори и дори да храните скачащите риби. А ако се качите на 700 метра височина с лифт до върха Гунунг мат Кинканг, ще видите целия архипелаг на длан чак до бреговете на Тайланд. Водният парк Пилау Паяр е много популярен за хората, които обичат да се гмуркат.
 
Комплексът за орангутани СепилокКоралови рифове ограждат девствено кътче земя, а дежурните обитатели тук са семействата в единственото рибарско селце и персоналът на близкия курорт с няколко луксозни вили. Останалото е за орангутаните, които делят територията на националния парк за човекоподобни. Тук живеят между 60 и 80 екземпляра, които се радват на пълна свобода и на възторга на туристите, но от разстояние.
 
Островите ПерхентианГледат към североизточния бряг на Малайзия, недалеч от границата с Тайланд. Тези острови са задължителна спирка за пътешествениците с тънки портфейли. Тук се намират някои от най-красивите плажове в света, пълно е със заливчета за гмуркане, а изобилието от евтини квартири впечатлява.


Малайзия е също на първо място в света по производство на палмово масло, на второ - по гума арабика, на трето - на естествен каучук,  следват оловото и ценната дървесина. Страната изнася много електроника, палмово масло, каучук и текстил. Запасите от нефт, който е с ниско съдържание на сяра и се счита за един от най-висококачествените, са 4,3 милиарда, дневно се добиват 730 хиляди барела и близо половината се изнасят. Природният газ е около 2,2 милиона кубически метра, което надминава доста от световните находища, и Малайзия е на трето място на планетата по продажби на синьо гориво. Но специалистите предсказват бързо изтощаване на запасите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване