03/21/14 17:36
(http://radiomilena.com/)

Как Несебър се отдели от Поморийска околия

За първи път Община Несебър се обособява и започва да функционира като такава през 1959 г.

За демографското й състояние може да се съди по данни от преброяването към 01.12. 1956. Към тази дата жителите на Несебър са 2 333, втора по население е Кошарица-1609, следват: Обзор- 1520, Оризаре- 1198, Гюльовца-1085, Баня- 928, Равда-787, Тънково-783, Паницово- 714, Приселци- 677, Св.Влас- 656, Раковсково- 586, Емона- 351, Козница- 346. Общата численост на тези населени места възлиза на 13 803 жители. Те се числят към околия Поморие, чиито общ брой на населението е 34 603 души. Кмет на Несебър по това време- от 23. 12.1953 до 10. 04.1959 е Кръстьо Русев.

Ето какво се случва обаче през втората половина на декември 1958 г.

Васил Киров е човекът, който продължава мисията за Община Несебър като председател на ИК на ОбНС за периода 06.03.1962 - 03.03.1966

Васил Киров е човекът, който продължава мисията за Община Несебър като председател на ИК на ОбНС за периода 06.03.1962 – 03.03.1966

Както в цялата страна, така и в околия Поморие протича напрегнат труд за изпълнение на приетия Националния план за 1958 и подготовка за бъдещия през 1959. Социално-политическата атмосфера  в която живее населението на поморийска околия е приповдигната, в процес на изживяване са последиците от култа към личността, развенчан през 1956,но но в управлението на различни равнища се ширят и волунтаристките решения като например, приложението на „торови саксийки”, „ловски явки”, квадратно гнездова сеитба” и др.п.- все за повишаване ефективността на селското стопанство, респективно – на земеделието.

Именно в такава атмосфера в град Поморие, който тогава е околийски център, в обстановка на секретност, първоначално в Бюрото на Околийския комитет на БКП, след това и в пленума, а впоследствие – на разширено заседание на актива от околията, започва  подготовката за предстоящото уедряване на трудово – кооперативните земеделски стопанства /ТКЗС/.

Идва и денят в който в партийния кабинет на Околийския комитет на БКП е привикан екип от 13 души.Те са инструктирани,че покрай акцията за ТКЗС им се възлага учредяването и формирането на Община Несебър,споделя прекият участник в това събитие Васил Киров.

Екипът започва с Димитър Семерджиев от орг. отдела на Околийския комитет , определен за секретар на Временния партиен комитет в Несебър. Следват: Драган Наков от партийния кабинет на Околийския комитет, определен за заместник на Семерджиев, Александър Дончев- секретар на Околийския комитет е предвиден за председател на Изпълнителния комитет /ИК/ на Градския общински народен съвет /ГОНС/- Несебър, Борис Минчев- от орг. отдела на Околийския народен съвет /ОНС/ – за секретар на ИК на ГОНС, Иван Попов- от финансовия отдел на ОНС за зав. сектор „Приходи” на ГОНС, Дончо Eрменлиев – от отдел „Търговия” на ОНС- за зав.отдел „Търговия и услуги” на ГОНС, Кирил Добрев-секретар на Околийския комитет – за председател на Общинското ТКЗС, Георги Вълков-началник на управление „Земеделие” на ОНС- за председател на ТКЗС, Димитър Ганев- служащ в ОНС-за плановик на ОТКЗС, Петър Генов – служащ в Околийския кооперативен съюз-за председател на „Наркооп”- Несебър, Никола Коледов-от отдел „Финанси” на ОНС – за гл. счетоводител на „Наркооп”, Васил Киров-зав. отдел „Учащи” на Околийския комитет на ДКМС – за секретар на Общинския комитет на ДКМС, Неделчо Тодоров – гл.инспектор „Просвета” при ОНС-Поморие-за зам.директор на несебърското училище, Зоя Хайверова – от Районен пионерски дом-Поморие-за дружинен ръководител на несебърското училище и  Атанас Кавръков-инструктор от Околийския комитет на ДКМС – за пълномощник в Кошарица.

Хората от този екип са със сравнително висок образователен ценз, с натрупан организационен и професионален стаж. Те получават ултимативната задача да изпълнят партийната повеля за създаване на Община Несебър. Историческата дата за учредяването на новата териториално-административна единица е 10.04.1959 г.,  когато за председател на Градския общински народен съвет на Несебър е избран Александър Дончев.

                                                Максим МОМЧИЛОВ

 

Публикувана на 03/21/14 17:36 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/9d19GmhLHZs/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване