03/23/14 07:15
(http://www.klassa.bg/)

В Габрово отвори врати първият интерактивен музей на Балканите

Най-новата туристическа атракция на Габрово – интерактивен музей на местната индустрия, беше открит вчера по проект, свързан с културно-историческото наследство и с туризма в града.

Сградата на новия музей, намираща се на централната улица "Николаевска" 3, е строена през XIX век и е изцяло реконструирана и обновена.

Музейната експозиция включва повече от 20 видеоинсталации, програмни продукти, виртуални изображения и декори, които показват развитието на габровската индустрия от края на XIX и през XX век. В четириетажната музейна сграда, където са разположени експозициите, посетителите могат да се запознаят с видовете промишленост и занаятите, прочули Габрово в миналото като "българския Манчестер" - кожарство, тъкачество, грънчарство, ковачество, дърводелство, гайтанджийство, ножарство.

Тематично музеят е разделен на три части - индустриализация от края на 19-и век до 1944 година, социализъм - от 1944 до 1989 година и настояще - от 1989 година до наши дни.

Новият музей предлага атрактивен разказ за развитието на Габрово като индустриален център, каза при откриването кметът Таня Христова. Надявам се габровци и гостите на града да оценят и да опазят направеното по проекта, защото в дългосрочен план то ще увеличи потока от туристи, посочи кметът.

Създаден е и туристически интернет портал за резервации и за рекламни материали на обектите. Новият музей разкрива 15 работни места за хора, предварително обучени по професиите "Екскурзовод" и "Аниматор в туризма", информираха от общината.

Програмата при откриването на музея включва възстановка на събития от народния календар, тематична конференция, прожекция на рекламен филм за Габрово и посещение на експозицията.

За финала на мащабния проект Община Габрово поднесе няколко специални изненади.

Повече от 50 участници – актьори, музиканти, танцьори, самодейци и музейни работници, върнаха публиката назад във времето, припомняйки й за емблематични персонажи и събития от историята на града.

Кулминацията на вечерта бе ефектна триизмерна прожекция върху фасадата на интерактивния музей. Светлинната 10-минутна анимация ще бъде показвана и занапред като допълнение към експозицията.

Проектът на общинската администрация е финансиран с 6,2 милиона лева от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет. Той включва обновяване на 10 обекта от градската туристическа инфраструктура, сред които са етнографският музей на открито "Етър", архитектурно-историческият резерват "Боженци" и музейната Дечкова къща в Габрово.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване