03/23/14 07:09
(http://www.klassa.bg/)

Русия и САЩ са обречени да си сътрудничат в космоса

Напрежението в Украйна може да усложни сътрудничеството между Русия и САЩ в космоса, но НАСА и руската космическа агенция са обречени на разбирателство в тази област, защото са взаимно зависими, предаде АФП.

НАСА демонстрира спокойствие.

"Не очакваме настоящата руско-украинска ситуация да се отрази върху продължителното ни космическо сътрудничество с Русия", каза говорителят Алард Бютел.

Всичко обаче ще зависи от реакциите на Владимир Путин на американските санкции. "Той определено може" да спре транспорта за американските астронавти към Международната космическа станция, каза Джон Логсдън, член на консултативния съвет на НАСА. Този риск оценява на 20 до 25 процента.

За транспорта на астронавтите си до МКС НАСА разчита изключително на руските кораби "Союз". Ако те не могат да достигат до там, "това ще е катастрофа", каза Джон Логсдън, защото би било "много трудно станцията да продължи да функционира".

Руската космическа агенция Роскосмос взима по 70,7 милиона долара от НАСА за място в кораба "Союз". Цената включва и тренировките в Звездното градче. Вашингтон осигурява и три от четирите милиарда долара годишно, необходими за функционирането на МКС.

"Между САЩ и Русия има взаимна зависимост" за функционирането на МКС, каза Джон Логсдън.

"Мисля, че МКС не може да функционира добре без американския контролен център в Тексас", заяви той. "Така че руснаците също имат нужда от американците, но може би не чак толкова, колкото САЩ от Русия".

Към настоящия момент "търговските и военни връзки и въпросите за контрол на ядреното оръжие държат двете страни заедно" - подчерта Хауърд Маккърди, експерт по космическите въпроси от Американския университет във Вашингтон.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване