03/24/14 06:55
(http://noresharski.com/)

Бареков си присвоява „Чисти ръце“, но отказва да покаже дали неговите ръце са чисти

Няколко месеца след като Протестна мрежа инициира кампанията „Чисти ръце“, новопоявилият се „политик“ Николай Бареков започна също да комуникира акция с подобно име, обявявайки се за неин създател. Лидерът на „България без цензура“ дори подготви законопроект, който да бъде внесен в парламента от някои от отцепилите се от партиите си депутати. На този фон обаче Бареков странно отказва да покаже колко са чисти неговите ръце, като не дава документи за доходите и данъците си, а единствено повтаря, че е първият политик, отказал се от банкова и данъчна тайна, за да е всичко на показ.

Разследване на вестник „Сега“ опитва да провери по открити източници с какви пари се финансира организацията на Бареков и откъде са високите доходи, с които се хвали бившият журналист. Задачата се оказва доста трудна, като от НАП отказват информация, понеже срещу Бареков, депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев тече пълна данъчна ревизия по нареждане на прокуратурата. Така единствените обективни данни могат да се вземат от различните видове публични регистри у нас.

В началото на годината Николай Бареков тържествено обяви, че на пресконференция ще дари на партията си парите от една от сметките си. След това обаче насрочената среща с медиите бе отложена половин час преди началото си, а впоследствие Бареков отказва да отговаря на журналистически въпроси по темата. В началото на март обаче като отговор на запитване на „Сега“ от пресцентъра на „България без цензура“ обявяват пред вестника, че лидерът на „България без цензура“ е дарил на сдружението си 480 000 лв.

Справка в Търговския регистър показва, че Бареков е имал мениджърски договори с Би Би Ти и ТВ7. Преди година, когато все още бе само водещ и изпълнителен директор на ТВ7, той показа, а после и публикува договорите си, изчислявайки сам, че получава чисто по около 8000 лв. на месец. Като водещ, вземал 1000 лв. на месец, за преотстъпване на авторските права на сутрешния блок „Добро утро, България!“ – 3 хил. лв., а 5670 лв. му плащали като директор на новините. Сега обаче версията му вече е съвсем различна – бившият телевизионен водещ твърди, че е платил половин милион лева данъци.

Екипът на в. „Сега“ разследва възможните източници на доходи на Бареков, свързани с различните медийни проекти, в които участва. В почти никой от тях обаче името му не фигурира официално. Неясни са източниците на финансиране и на “България без цензура“ - от сайта на партията се вижда, че разполага с 25 офиса в страната, като самият Бареков говори за около 40 офиса. Не е ясно на чие име се водят те, тъй като партията „България без цензура“ е все още в процес на регистрация. Не е ясно и кой плаща наемите.

Още на 7 март екипът на в. Сега е задал на новородения политик няколко въпроса, които са останали без отговор:

- Твърдението на Бареков за платени 500 хил. лв. данъци за коя данъчна година се отнася, като физическо лице ли са платени и какъв е произходът на доходите?

- Колко мениджърски договора, на каква стойност и с какво обезщетение са му прекратени през 2013 г.? Колко акции, от кои дружества и на каква цена е продал? Тези твърдения ще бъдат ли подкрепени с документи?

- Какъв е произходът на 480-те хил. лв., дарени на „Гражданско сдружение България без цензура“?

- Какви са печалбата и платеният през 2012 г. данък на BNEWS?

- Какви данъци са платили за 2012 г. петте фирми, в които участва Евгения Барекова?

- Какви са доходите на Бареков в момента и от какво?

- Какъв е произходът на средствата, с които се плащат наемите на офисите на „България без цензура“? И каква е месечната им издръжка?

- Чия собственост са сградите, в които се намират софийската и пловдивската централа на партията? Кои са приятелите, които са ги дарили? Защо тези дарения не фигурират в Имотния регистър?

- Каква дейност развива „Инвестиция БГ“, за да си позволи сделка за близо 1 млн. лв. два месеца след учредяването си?

Цялото разследване на в. „Сега“ можете да прочетете в днешния брой на всетника или онлайн в сайта на медията.

The post Бареков си присвоява „Чисти ръце“, но отказва да покаже дали неговите ръце са чисти appeared first on Noresharski.com.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване