03/24/14 20:04
(http://www.klassa.bg/)

ВЪВЕЖДАНЕ НА ПРОГРАМА ЗА „ПЪРВИТЕ СЕКУНДИ“

Уважаеми журналисти,

За нас е удоволствие да ви поканим на първото обучение по новосъздадената  комплексна програма за превенция на природните и социалните бедствия.

Обученията ще се проведат на 27 и 28 март в Дирекция „Обществен ред, УОМП и защита при бедствия“ на Столична община, на адрес: гр. София, ул. Георги Бенковски №12, ет.5. Обучаеми са служителите от Дирекцията, представители на 24-те районни администрации на столицата, служители от видеонаблюдение и общинска полиция. Тренингите се организират с подкрепата на Дирекция „Обществен ред, УОМП и защита при бедствия“ на Столична община.

Срещата с медии, с възможност за заснемане на част от обученията и разговор с авторите на програмата, е предвидена за 27 март, четвъртък, от 10.30 часа.

Програмата е създадена от „Сдружение за прогресивна и отворена комуникация“ /СПОК/, в рамките на проект: „Оцеляването не е късмет – иновативна програма за организации, хора с увреждания и граждани”. Това е първата за страната комплексна методика, която обединява двата типа бедствия: социални /насилие, агресия, нападения, масови убийства, ситуации със заложници, тероризъм/ и природни /земетресения, наводнения, аварии, пожари/. При създаването на програмата е съобразена спецификата на институциите и организациите, които са уязвими от нападения и бедствия, както и със степента на застрашеност на служителите в големи обществени пространства.  

Методиката за провеждане на обучение на лица, работещи на оживени обществени места и обекти, за неотложни и първоначални действия при социални и природни бедствия е ориентирана към подобряване на познанията и уменията на участниците в обученията за координиране на действията и реагиране в различни ситуации. Програмата е в пет тематични модула (общо 15 часа) беседи, дискусии, ситуативни симулации, ролеви игри, упражнения.

Целта на обучението е: изграждане у служителите и работниците, упражняващи дейност на оживени обществени места и обекти, знания и умения за предприемане на незабавни действия по ограничаване, пресичане или предотвратяване настъпването и разпространението на вредни последици при бедствия и аварии, както и при нападение. Психофизическа подготовка за „първите секунди“, най-безопасните реакции и поведение за опазване на собствения и на останалите здраве и живот.

Разработването на иновативната програма за психосоциално обучение е осъществено от най-добрите имена и водещите за страната специалисти и експерти – лекари, психолози, арабисти, икономисти, юристи, специалисти по национална и международна сигурност, представители на законодателната власт,  гражданска защита и реагиране при бедствия и аварии, като проф. Владимир Чуков, доц. Красен Станчев, Пеньо Грозев, доц. Костадин Нушев, д-р Костадин Ангелов, д-р Петър Стайков и много други.

Международният опит доказва, че превенцията е най-ефективният способ за противодействие на престъпността, агресията, заплахите от тероризъм, намаляване на риска, оцеляване при природни бедствия и катаклизми.

 

 

 

 

С уважение:

Албена Димитрова, ръководител проект

Красимир Димитров, директор на Дирекция

„Обществен ред, УОМП и защита при бедствия“

 

 

 

                                                                                                                           Лице за контакт: Мария Юрукова, СПОК

Тел. за контакт: 02/ 931 93 99,

Моб.: 0899141696


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване