03/26/14 22:46
(http://e-vestnik.bg/)

Metro и предизвикателството на електронната търговия

Матиас Инверарди
Ройтерс

Технологичен предприемач, мениджър на сливания и експерт по реформите, Олаф Кох вярва, че има достатъчно опит с големите предизвикателства, за да може успешно да ръководи четвъртата по големина в Европа търговска верига Metro в електронната търговия.

Така високият 43-годишен главен изпълнителен директор цели да върне към растеж приходите на групата и да изчисти баланса й, за да подобри кредитния рейтинг, който бе понижен до степен малко над “боклук” през 2012 година в разгара на дълговата криза в еврозоната. Това обаче може да се окаже трудна битка за Кох.

Неотдавна бе разпространена информация, че най-големият акционер на Metro, семейният конгломерат Haniel, е заплашил да не продължи неговия договор след 2015 година заради разногласия по стратегията.

Междувременно други инвеститори твърдят, че бившият финансов директор (Олаф Кох - бел. ред.) няма достатъчно познания за търговията на дребно, за да помогне на мащабната група, присъстваща в 32 държави с около 2200 магазина, да се пребори със слабото потребителско доверие и нарастващата онлайн конкуренция.

Самият Кох, чиято внушителна външност и гола глава не съответстват на мекия му глас и лек маниер, вярва, че притежава необходимите възможности, за да посрещне предизвикателството.

“Основният елемент в търговията на дребно е промяната. Който не е в крак с промяната, ще има големи затруднения”, коментира той в интервю в офиса на Ройтерс във Франкфурт.

Кох започва кариерата си през 1994 година в германския автомобилпроизводител Daimler, основава собствена технологична консултантска компания през 1996 година, а след това се връща в Daimler, малко след в крайна сметка обреченото сливане с Chrysler през 1998 година - обединение, предизвикано от свръхкапацитет в сектора, подобно на случващото се сега на търговските вериги на фона на преминаването към онлайн търговия.

В Daimler той работи като висш мениджър, отговарящ за стратегическите решения по интеграцията на германските и американските автомобилостроители, а след това през 2002 година е повишен до член на борда с ресор финанси и стратегии в Mercedes.

След като през 2007 година се мести в частния инвестиционен фонд Permira, Кох за първи път вкусва от търговията на дребно като член на борда в Hugo Boss, помагайки за въвеждането на план за реформи, след като Permira купи мажоритарен дял в германската модна къща.

Две години по-късно - през 2009 година - става част от Metro като главен финансов директор.

През януари 2012 година се издига до главен изпълнителен директор, след като Metro изпада в управленска криза, когато неговият предшественик и ментор Екхард Кордес, с когото работи в Daimler, губи подкрепа. “Научил съм, че промяната е възможност, а не заплаха”, казва Кох.

БИТКА ЗА СТРАТЕГИИ

Очаква се тази година електронната търговия да нарасне с 25 % в Германия, компенсирайки, та и отгоре, спада от 1 % на търговията в магазините и превръщайки се в жизнено важен канал за Metro.

Фирматаa за потребителска електроника на групата - Media-Saturn, най-голямата в Европа - едва преди две години пусна онлайн продажби, но вече е на път до 2015 година да прави 10 % от продажбите си от електронна търговия.

Това все още е малко в сравнение с конкуренти като Dixons и Darty, но е основа, от която да бъдат преборени нови претенденти като неотдавна листвания онлайн търговец на домакински електроуреди AO World, който се цели в германския пазар.

Кох, заяви, че Media-Saturn може да надцака изцяло онлайн играчите, като се възползва от магазинната си мрежа, отбелязвайки, че 44 % от клиентите, които купуват онлайн, пазаруват и в магазина.

“Все още сме в самото начало на трансформацията (на групата Metro като цяло), може би 20 до 25 %. Остават още 75 %. Мисля, че може да постигнем този потенциал”, каза той.

Не всеки е съгласен с тази стратегия обаче.

Някои от акционерите ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване