03/26/14 08:05
(http://www.klassa.bg/)

Във Венецуела арестуваха трима генерали – според властите готвели държавен преврат

Трима венецуелски генерали са арестувани по подозрения, че готвят метеж, съобщи президентът Николас Мадуро, който повече от месец и половина е изправен пред бурни улични протести, предаде Франс прес. 

„Задържахме трима генерали от сухопътните войски и военновъздушните сили, които бяха разследвани,

трима генерали, които възнамеряваха да вдигнат бунт срещу законно съставеното правителство“,

заяви Мадуро на среща на външните министри от Съюза на южноамериканските държави в Каракас. 

Според президента тримата военни „са пряко свързани с някои части от опозицията“ и вече са изправени пред военен трибунал. 

По думите на Мадуро че опитът за държавен преврат е бил разкрит благодарение на добросъвестни офицери. 

Властите в Каракас се борят да възстановят електроснабдяването в преобладаващата част от столицата,

след като преди повече от 14 часа то беше прекъснато от горски пожар, съобщи Асошиейтед прес. 

Спирането на тока парализира метростанции, принуди много учреждения и фирми да прекратят работа и обърка пътното движение. Токът спря миналата нощ, след като пожар унищожи далекопроводи, съобщи министърът на електричеството Хесе Чакон Ескамильо. 

Властите смятат, че той е предизвикан умишлено, тъй като е избухнал към 10 ч. вечерта, а не следобед, когато пламват повечето горски пожари. Стихията продължава да бушува в националния парк Варайра Репано. 

В социалистическата държава имаше големи прекъсвания на електричеството през 2012 и 2013 г. Властите твърдяха, че те са плод на саботаж, а опозицията –  че са

резултат от некомпетентността на управляващите,

припомня АП. 

Върховният съд на Венецуела пък осъди кмета на град Сан Кристобал Даниел Кабльос на

една година затвор и го лиши от правомощията му на градоначалник.

Той беше признат за виновен за гражданско неподчинение и одобрение на действията на участниците в протестните шествия, издигнали барикади по улиците. 

Кабельос бе арестуван миналата седмица от агенти на разузнавателната служба, които изпълниха решение на съда на щата Тачира, в който се намира град Сан Кристобал. 

В щата Тачира, на границата с Колумбия, антиправителствените протести, които започнаха във Венецуела в средата на февруари, бяха най-ожесточени. Безредиците, в които активно участват студенти, започнаха тъкмо в Тачира, където студентите от местния университет излязоха на първата голяма демонстрация с искания властите да гарантират сигурността пред лицето на ширещата се престъпност. 

По-рано във вторник президентът Николас Мадуро каза, че от 12-ти февруари броят на жертвите на организираните от опозицията вълнения е 35 души.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване