03/26/14 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Голяма туристическа обиколка на корупцията в Букурещ

Франс прес

Дворецът в Букурещ. Снимка: официален сайт

Лъчите на залязващото слънце галят скулптурите, които украсяват къщите в шикозния квартал Доробанц в Букурещ. На тротоара група туристи започва необичайно посещение на “светите места” на корупцията.

За да осъди това явление, което продължава да слага отпечатък върху Източна Европа 25 години след падането на комунизма, организаторите на фестивал на документални филми за правата на човека “Един свят - Румъния” подготвиха “голяма туристическа обиколка на подкупите” в румънската столица.

“Там, където се спираме, ние няма да намерим хората у дома, тъй като всички те са в затвора”, казва на група туристи Еуджен Истодор, журналист и писател, превърнал се временно в гид.

Визитата започва на улица в Доробанц, известна със своите луксозни магазини и кафенета: тук двама бивши министри на земеделието Дечебал Ремеш и Йоан Мурешан бяха купени от бизнесмен, за да повлияят върху възлагането на обществени поръчки в известната “афера на наденицата”.

Освен 15 000 евро в брой Ремеш е получил наденици и сливова ракия за своите “услуги”.

Двамата бивши министри бяха осъдени на три години строг затвор миналата година.

Смесвайки хумор и точни информации, посещението включва също спирка пред дома на Адриан Нъстасе - премиер от 2000 до 2004 г. и най-високопоставеният отговорен представител, осъден на строг затвор за корупция след падането на комунизма.

От януари насам Нъстасе е изпратен в затвора за взимане на подкупи и отклоняване на средства за предизборната си кампания.

“Лица, работещи в институции, подчинени на правителството, е трябвало да платят всеки по 125 евро, за да участват в конференция, наречена “Трофей на качеството”, но това не е имало нищо общо с качеството, а е ставало дума за подкупи. Близо един милион евро са били събрани така за изборите”, разказва Истодор.

С тази необичайна туристическа визита организаторите на “Един свят - Румъния” - един от най-големите фестивали на документални филми в Източна Европа, искат да наведат на размисли върху порочно явление, което подкопава ежедневния живот на бившите комунистически страни.

Според Трансперънси интернешънъл именно в тези държави възприятието на корупцията е най-силно в Европа.

Но фестивалът иска също да покаже, че гражданите могат да променят нещата.

“Отказах да платя обичайните подкупи при лекаря и все пак ми бе оказана помощ. Не ме изгониха и аз вярвам, че това може да проработи”, разказва за АФП Михаела Опрою, една от туристките.

След спирка пред луксозния палат на собственика на футболния клуб Стяуа Букурещ Джиджи Бекали, изпратен в затвора за корупция, посещението приключва пред сградата на правителството за представяне на досие за трафика на влияние.

“Не забравяйте! Всеки си има цена и тази визита не ви гарантира, че утре няма да получите подкупи”, предупреждава гидът. Той все пак запазва надежда.

В Румъния правосъдието започна да атакува властимащите, които злоупотребяват с пълномощията си. След години на безнаказаност над 1000 души, включително министри, полицаи и кметове, бяха окончателно осъдени за корупция през 2013 г. на фона на 155 през 2006 г.

И през 2013 г. за първи път от години десетки хиляди млади хора излязоха на улицата в Румъния, в България и в Босна, за да кажат стоп на корупцията и непотизма.

“Нашето поколение може би няма да види резултатите, но следващото ще ги види и това е важното”, иска да вярва Истодор.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване