03/26/14 08:07
(http://www.klassa.bg/)

Дал ли е Сноудън секретни военни документи на руснаците?

Някои поверителни военни документи, които са били на разположение на Едуард Сноудън, вероятно се намират в ръцете на Русия, заявиха американски конгресмени, цитирани от Франс прес.

През лятото Русия даде убежище на бившия сътрудник на американските тайни служби. 

„95% от информацията, с която той се е сдобил, е с военен характер – информация едновременно тактическа и стратегическа, която, според нас, е в ръцете на руснаците“, каза републиканецът Майк Роджърс, председателят на комисията по разузнаване в Камарата на представителите. 

Конгресменът се аргументира с таен доклад на Пентагона, който не бил огласен публично, но в него анализаторите на американското правителство отбелязват, че цялата или част от информацията, до която се е добрал Сноудън, може сега да е в ръцете на руските разузнавателни служби. 

„Въпросът е не дали той е под влиянието на руските разузнавателни служби днес: за всички е ясно, че е така.

Въпросът е кога е започнало това“,

каза Роджърс. „Не мога да твърдя, че съм видял Сноудън да предава тази информация, но той е там“, каза на свой ред колегата му демократ Дъч Рапърсбъргър. 

„Познавам руснаците. Сигурен съм, че руснаците са получили цялата тази информация“, добави той. 

Сноудън, бивш сътрудник на американската Агенция за национална сигурност, упорито отрича да е предал документи на Русия, Китай или която и да било чужда държава. 

През октомври миналата година той обясни пред в. „Ню Йорк таймс“, че е предал всички документи на журналисти в Хонконг и

не е изнесъл нищо в Русия. 

„Вероятността руснаците или китайците да са получили тези документи, е нулева“, увери той. 

Според доклада на Пентагона, на който се позовава Майк Роджърс, Сноудън е откраднал 1,7 млн. секретни документа, отбелязва АФП.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване