03/26/14 05:52
(http://www.klassa.bg/)

Електронната цигара не помага за отказ от тютюнопушенето

Електронната цигара не е ефикасен начин за спиране на тютюнопушенето, предаде агенция Франс прес.

Такова е заключението на проучване, проведено в САЩ, в което се посочва, че броят на хората, отказали се от вредния навик с нейна помощ, не надвишава това на останалите пушачи.

Този резултат потвърждава предишни проучвания, според които тази цигара, чието използване в САЩ е нерегламентирано, не дават особено предимство за спиране на пушенето, противно на посланието, съдържащо се в рекламите на производителите, подчертават авторите на изследването, резултатите от което са публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA) Pediatrics.

За целите на изследването те са провели анкета сред 949 пушачи в Калифорния, от които 13,5% са посочили, че са спрели да пушат през годината.

Установено било, че броят на пушачите, използвали електронни цигари, които произвеждат пара, ароматизирана с или без никотин, за да спрат да пушат, изобщо не е голям, преценяват авторите на проучването.

Фактът, че само 88 от участниците са използвали електронни цигари, от които 9 (10,2%) са спрели да пушат, не би могъл да послужи за извеждане на тенденция, категорични са те.

Според тях "регулиращите органи би трябвало да забранят рекламите, в които се твърди, или се подразбира, че електронните цигари са ефикасни за спирането на пушенето, докато това не бъде научно доказано".


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване