03/28/14 23:02
(http://e-vestnik.bg/)

Виктор Орбан върви към странна изборна победа

Ройтерс

Виктор Орбан. Снимка: ЕПА/БТА

Ако не се случи нещо извънредно, през април унгарците ентусиазирано ще преизберат министър-председателя Виктор Орбан и неговата партия ФИДЕС за още един мандат. За външните наблюдатели, които виждат в него неудобен авторитарен лидер, очакваната съкрушителна победа изглежда странна.

Не и за онези, които знаят какво го мотивира. Когато през 1998 г. става министър-председател за първи път на 35-годишна възраст, Орбан опразнил до голи стени кабинета си и сменил мебелировката с предмети, използвани от довоенните му предшественици, които били събрани в сградата от различни места, разказа за Ройтерс неговият говорител ГАбор Борокай.

Целта била да се възстанови връзката с един от кратките периоди в историята на Унгария, когато тя е била горда и независима - ключова тема за неговата популярност, която изглежда ненакърнена от външната критика.

През последните четири години Съединените щати и Европейският съюз обвиняваха Орбан, че подкопава демократичинте механизми и свободата на словото в Унгария. Еврейски групи го обвиняваха, че не прави достатъчно срещу антисемитизма. Международният валутен фонд известно време твърдеше, че той излага на риск финансовата стабилност. Някои от най-големите чуждестранни инвеститори го обвиняват, че води “лов на вещици” срещу тях. Унгарското правителство отхвърля всички тези обвинения.

Орбан, подобно на други лидери на развиващи се пазарни икономики, които смущават външния свят, но въпреки това са популярни у дома, (като турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган и преди него южноафриканския президент Джейкъб Зума) - има тънък усет за националния манталитет.

Орбан знае, че много унгарци вярват, че страната им не е като останалата Европа и подозират, че светът им има зъб и е против тях.

“Унгарците имат усещането, че са неразбрани. Това е част от тяхната история. Той знае как да дърпа точно тази струна”, обясни дипломат от ЕС. Драматичната история, изпълнена с несгоди, е тази, която подхранва чувството им за изключителност. Предците на унгарците произхождат от земите на днешна Централна Русия и се преселват край бреговете на Дунав около 9 век. В резултат на това етнически те се различават от своите славянски и тевтонски съседи. Най-близките им братовчеди по език са във Финландия и Уралските планини в Русия.

След като се заселват, земята им е завладяна първо от Османците, после от Хабсбургите. В Първата световна война Унгария е на губещата страна и губи две трети от територията си. През Втората световна война попада в орбитата на нацистка Германия, а после е окупирана от войските на Съветския съюз и става комунистически сателит до падането на Желязната завеса.

След 1989 г. Унгария приема капитализма и става част от Европейския съюз, но мнозина унгарци остават подозрителни към международния финансов ред и либералните морални ценности на Западна Европа.

Орбан обобщи настроенията на 12 март в североизточния град Мишколц, където направи първата копка на завод за въздушни възглавници по време на предизборната си кампания с цел да спечелина втори пореден и общо трети мандат.

“Ние сме уникален народ в Европа”, каза той в речта си на строителната площадка. “Нямаме кой знае колко приятели”.

Ден преди това Орбан беше на строителната площадка за планиран мебелен завод близо до Батонтерене, на 100 километра източно от столицата Будапеща.

Докато представител на фирмата произнасяше словото си, Орбан стоеше настрана, извън обсега на телевизионните камери. Суетеше се нервно, оправяше вратовръзката си и шепнешком разменяше шеги с местните управници. После младежки фолклорен ансамбъл в традиционни унгарски носии започна да пее. Тогава Орбан спря да се върти, пристъпи напред и застана мирно, със сияещо лице.

Попитан каква е тайната на успеха на Орбан, шефът на неговата канцелария Янош Лазар каза за Ройтерс: “В крайна сметка в политиката няма значение какво говориш, а какъв си. След 25 години той е популярен именно в тази категория: ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване