03/28/14 07:08
(http://e-vestnik.bg/)

Във Фелчут, по следите на популярността на Виктор Орбан

Франс прес

Виктор Орбан. Снимка: ЕПА/БТА

Сгушено сред хълмовете на Трансдунавския регион, Фелчут изглежда като чисто и спретнато унгарско село, но с една особеност - има си футболен стадион, който може да побере повече зрители, отколкото са жителите на селото.

Но в това няма нищо чудно. Населеното място, намиращо се на 45 километра западно от Будапеща, е бастион на Виктор Орбан, премиера консерватор и страстен почитател на футбола. Орбан е прекарал голяма част от детството си тук и сега се грижи за селото.
“Очевидно е, че сме горди от този факт. Селото ни спечели от мандата на Виктор”, казва пенсионерът Ференц Гросейбъл.

В бившия замък днес се помещава футболната академия “Ференц Пушкаш”, легендарен унгарски футболист. Училищата, църквата, къщите са обновени, улиците са чисти, а през февруари бе открит и културен дом.  Най-важната придобивка, разбира се, е новият стадион за футболния клуб “Фелчут” , който този сезон играе в първа дивизия. Стадионът струва 13 милиона евро и от края на април ще може да посреща до 3500 зрители или два пъти повече от населението на Фелчут.

“Роден съм тук”, разказва Ференц Гросейбъл. “Родителите ми нямаше да повярват на очите си”, допълва той. Също като него много от жителите на селото, когато говорят за премиера, то наричат на малко име, защото той е един от тях.

“Разбира се, че го подкрепям”, казва Андреа Зомбори, когато я питат за премиера, чиято консервативна партия ФИДЕС е сочена за победител на парламентарните избори на 6 април.

“Мисля, че хората в страната чувстват, че сметките им намаляха, че животът им стана по.лек”, казва двайсетгодишната жена, имайки предвид намаляването от 2013 г. на цените на енергията за битови нужди общо с 20 процента по решение на правителството.
За привържениците на премиера Фелчут е символ на успеха на правителството, а за критиците - символ на “системата Орбан”, основаваща се на шуробаджанащината.

Много критики има срещу кмета Лоринц Месарош, бивш служител в газова компания и дългогодишен приятел на Орбан. След идването на власт на ФИДЕС през 2010 г. Месарош става евромилионер. Обвиняван е, че е заграбил обществени поръчки за строителната си фирма, нещо, което той отрича.

Клиентелистките практики са разпространени в Унгария, например при преразпределяне на обработваеми площи, от което и кметът се е възползвал, както и при реорганизация на лицензиите за отваряне на магазини за търговия с тютюневи изделия.

Но 50-годишният “Виктор” си остава най-обичаната личност в Унгария, ако се вярва на допитванията. Изследване на ИПСОС от март му отрежда първо място с 43-процентна подкрепа.

“Причините за този успех са много. Но определящият фактор за мен е чарът му. Той умее да говори на езика на народа”, казва пред АФП полякът Игор Янке, автор на една като цяло положителна биографична книга за Виктор Орбан. “Той може да бъде популист и циничен, ако се наложи. Използва парите, медиите, бизнеса, за да постигне целите си”, признава Янке.

Лявата опозиция е “съставена от уморени лидери, които изгубиха доверието и това допринася за успеха на Орбан”, посочва Жолт Байер, съосновател на ФИДЕС.

За Йожеф Дебрецени, автор на две критични книги, популярността на Орбан се дължи до голяма степен на сплашването. “Виктор Орбан налага в Унгария руския модел на Владимир Путин”, казва експертът, тоест “фасадна демокрация”, съчетана с концентрация на властите - правосъдие, Конституционен съд, медии, парламент - в ръцете на една партия.

Във Фелчут Ференц Гросейбъл не иска изобщо да чуе критиките. “Хората завиждат. Аз виждам само хубавите неща”, казва той, имайки предвид съобщението на футболната академия, че един от нейните млади таланти - на 15 години, е бил забелязан от големите европейски клубове “Реал Мадрид” и “Барселона”. “Ако го изберат да стане международна звезда, тази академия ще се ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване