03/28/14 05:41
(http://www.klassa.bg/)

Премахва се регистрационният режим за лицата, извършващи дейности по монтиране, поддържане, ремонтиране и преустройване на съоръжения в енергийни обекти

Премахва се регулаторният режим за вписване в регистър на лицата, извършващи дейности по монтиране, поддържане, ремонтиране и преустройване на съоръжения в енергийни обекти. Това реши парламентът, който прие на второ четене промени в Закона за енергията от възобновяеми източници. Законопроектът е в изпълнение на втория пакет от мерки на Министерския съвет за намаляване на регулаторната тежест. Досега регулаторният режим създаваше изисквания към лицата, които извършват посочените дейности със съоръжения в енергийни обекти с мощност до 200 kW, като същевременно същите дейности със съоръжения в енергийни обекти с по-голяма мощност са извън обхвата на режима и могат да се извършват свободно. По своя характер дейностите по монтиране, поддържане, ремонтиране и преустройване на съоръжения в енергийни обекти не се характеризират с наличието на висок риск, безопасността се осигурява чрез предвиденото изискване за притежание на специална професионална квалификация, посочва вносителят. С измененията се променя и Законът за енергийната ефективност. Чрез тях ще се намали броят на изискуемите документи, необходими при подаване на заявление за вписване в публичните регистри на Агенцията за устойчиво енергийно развитие на лицата, извършващи дейности по обследването за енергийна ефективност, сертифицирането на сгради, изготвянето на оценка за съответствие на инвестиционните проекти и изготвянето на оценки за енергийни спестявания, и този на лицата, извършващи обследване за енергийна ефективност на промишлени системи, като проверката за изпълнението на изискванията на закона ще се извършва служебно въз основа на наличните в АУЕР данни.

Кандидатите за служители в Сметната палата (СП) трябва да притежават сертификат за одитор или да издържат специален изпит за одитна дейност. Това гласуваха депутатите при приемането на второ четене на текстове от новия Закон за Сметната палата. За одиторите в Сметната палата се изисква да имат магистърска степен и тригодишен професионален опит. Назначаването става след конкурс.

Одиторските длъжности са: одитор, старши одитор първа степен, старши одитор втора степен, главен одитор и ръководител на структурно звено в одитно отделение. Освен това могат да бъдат назначавани след конкурс и стажант-одитори. За тях също се изисква магистърска степен. Стажантът подпомага одитната дейност. По време на дискусията Георги Кадиев (КБ) каза, че изискването за сертификат, независимо дали международен, на финансовото министерство или на СП, е като изискването за шофьорска книжка при назначаването на шофьор. Решено беше служителите на Сметната палата да имат право на представително облекло годишно, като средствата за него се осигуряват от бюджета на палатата. Стойността и вида се определя всяка година с решение на СП, гласуваха депутатите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване