03/30/14 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

14,5 милиарда долара - най-големият корупционен скандал в Китай

Китайските власти са конфискували имущество на обща стойност 14,5 милиарда долара от членове на семейството и приближени на бившия министър на обществената сигурност Чжоу Юнкан, предаде Ройтерс. Чжоу е в центъра на най-големия корупционен скандал в Китай през последните шест десетилетия.

Над 300 роднини, политически съюзници, протежета и сътрудници на бившия министър са били арестувани и разпитани през последните шест месеца. Това, както и размерът на конфискациите, се съобщават за пръв път и свидетелстват, че президентът Си Цзинпин действително е разпрострял антикорупционната кампания до най-високите нива в държавата, отбелязва Ройтерс. Сред задържаните са около 10 души с ранг на заместник-министър.

Конфискуваното имущество включва банкови сметки в Китай и чужбина, около 300 апартамента и къщи, предмети на изкуството и археологически ценности и над 60 автомобила. Конфискувани са напитки, злато, сребро и пари в брой в местна и чужда валута.

Разследването срещу Чжоу Юнкан обаче може да е отчасти мотивирано от политическо разчистване на сметки, след като Чжоу разгневи китайското ръководство с противопоставянето си на присъдата срещу бившия високопоставен политик Бо Силай, който през септември беше затворен с обвинение за корупция и злоупотреба с власт.

71-годишният Чжоу е под домашен арест от края на миналата година. Той е най-високопоставеният китайски политик, който стана обект на разследване за корупция, откакто комунистическата партия дойде на власт в Китай през 1949 г. Източник, близък до китайското ръководство, е съобщил пред Ройтерс, че бившият министър е отказал да сътрудничи на разследването и е заявил, че то представлява политическо преследване.

Правителството в Пекин все още не е направило официален коментар на случая. Според Ройтерс президентът Си Цзинпин се колебае дали да изправи Чжоу Юнкан на съд, за да не подкопае допълнително общественото доверие в управляващата партия и да не задълбочава разцеплението в редиците на самата партия.

В допълнение на това като бивш министър на сигурността и бивш член на Постоянния комитет на Китайската комунистическа партия  Чжоу Юнкан е запознат с много тайни на китайското ръководство, които Пекин не би искал да се огласяват. Със самото разпореждане за разследване срещу Чжоу Юнкан президентът обаче наруши неписаното табу за преследване на бивши и настоящи членове на Постоянния комитет на Китайската комунистическа партия.

Чжоу Юнкан натрупа състояние в петролния сектор, преди да се издигне и да стане част от китайския управленски елит през 2007 г. Той се оттегли от властта през 2012 г.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване