03/30/14 11:53
(http://www.klassa.bg/)

Пхенян заплаши с нов ядрен опит

 Северна Корея предупреди, че „не изключва“ възможността да извърши четвърти ядрен опит в отговор на съвместни маневри на Южна Корея и САЩ, които, според Пхенян, са заплахи за страната, и последните обвинения от ООН, предаде АФП.

Не изключваме нова форма на ядрен тест, целящ да укрепи ядрените ни оръжия, обяви севернокорейското министерство на външните работи, цитирано от Корейската централна телеграфна агенция.

В петък Съветът на ООН по правата на човека заяви, че Съветът за сигурност на ООН трябва да обмисли санкции и международни съдебно преследване срещу севернокорейските лидери за престъпления срещу човечеството. Съветът по правата на човека реагира на неотдавнашен доклад на анкетна комисия към ООН, установила доказателства за системно нарушаване на човешките права, включително масово пращане в затвора, убийства, изтезания, изнасилвания и глад.

В резолюция Съветът посочи, „че има основателни причини да смята, че в КНДР се извършват престъпления срещу човечеството в резултат на политика, установена на най-висше държавно равнище от десетилетия“. В резолюцията се призовава да се наложат санкции срещу онези, които носят най-голяма отговорност за престъпленията срещу човечеството.

Ден по-рано, на 27 март, с голям военноморски десант на югоизточния бряг на Корейския полуостров започна военното учение на Южна Корея и САЩ, наречено „Двоен дракон“. В него участват почти 11 хил. морски пехотинци от двете страни. Маневрите ще продължат до 7 април. Това е най-голямото военноморско учение на двете страни от 1993 г. насам.

Севернокорейският официоз в. „Нодон Синмун“ в голяма статия преди дни заклейми учението, като го нарече подготовка за нахлуване в Северна Корея, и обвини Вашингтон, че подклажда напрежението.

В сряда сутринта Пхенян направи пробно изстрелване в Японско море на две балистични ракети със среден обсег.

На 24 февруари САЩ и Южна Корея започнаха друго голямо двумесечно военно учение („Фоул Ийгъл“), което още продължава.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване