03/31/14 17:51
(http://www.klassa.bg/)

Михаил Миков връчи грамотите на победителите в конкурса за есе на тема „Екзарх Антим І – хранител на вярата и строител на държавността“

Председателят на Народното събрание Михаил Миков връчи грамоти и награди на победителите в ученическия конкурс за есе на тема „Екзарх Антим І – хранител на вярата и строител на държавността“ в пленарната зала на парламента. Инициативата е в рамките на честванията, посветени на 135 години съвременна българска държавност и е осъществена съвместно с Министерството на образованието и науката. Тя е под патронажа на председателя на парламента Михаил Миков.
 
Отличени бяха 13 ученици от шест училища – от София, Казанлък, Златоград, Пловдив, Видин, Балчик, носещи името на председателя на първия български парламент. В конкурса участваха 52-ма ученици от 8 до 12 клас. В комисията за оценяване на есетата бяха проф. Андрей Пантев, Христо Буцев и Николай Николов.
 
Председателят на Народното събрание поздрави участниците в конкурса за интереса им към патрона на техните училища – Антим Първи, който е дал много за българската държавност и духовност. Името и делото му се свързват с приемането на Търновската конституция, една  изключително демократична за онова време Конституция, отбеляза Михаил Миков. Той припомни, че на Антим Първи се пада отговорността да ръководи Учредително събрание и цитира думите му при закриването на събранието: ”Ние свършихме работата, за която бяхме изпратени, приехме закон от народа и за народа”. Това е демократичен закон, чиито принципи можем да открием и днес в Българската конституция, закон, в който свободата и равенството в правата са поставени на първо място, подчерта Михаил Миков. Бъдете горди, че учите в училища, които носят светлото име на Антим Първи, обърна се председателят на парламента към учениците.
 
Председателят на журито за оценяване на есетата проф. Андрей Пантев отбеляза, че днес в тази зала, назована от Захари Стоянов свещена, събралите се правят жест на благодарност, признателност и почит към Антим Първи. Дълго преди да бъде възстановена българската държава неин духовен княз става видинският митрополит Антим Първи, който личностно олицетворява и представлява българския народ от Тимок до Егея, от Тулча до Пелопонес, отбеляза проф. Пантев. Антим Първи е едновременно и доайен, и духовен глава, и активен депутат, допълни той. От тази зала започва третата фаза на българския държавнически живот, подчерта проф. Андрей Пантев.
 
Заместник-министърът на образованието и науката Атанаска Тенева приветства учениците от името на министър Анелия Клисарова. Тя посочи, че само шест са училищата, чиито патрон е Антим Първи, но те са от всички краища на България. Затова имаме гаранцията, че носим това светло име в сърцата, в паметта си и то ще пребъде като диря, като памет и като отговорност, подчерта Атанаска Тенева.
 
В церемониято по награждаването участва и председателят на комисията по образованието и науката Ваня Добрева и народни представители. Гости бяха и ученици от клубове по програма „Успех“ в Професионална гимназия по икономика и мениджмънт „Йордан Захариев“ - Кюстендил.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване