03/31/14 22:26
(http://e-vestnik.bg/)

“Шоколадовият крал” срещу мъченицата Юлия

Ройтерс

Вече я няма емблематичната селска плитка, но познатият глас и уверената, бърза дикция ви казват, че Юлия Тимошенко се е върнала като политическа сила в Украйна.

Вместо пламенната Тимошенко обаче сега фаворит за президентските избори на 25 май е 48-годишният милиардер Петро Порошенко, известен като “шоколадовия крал”. Новото ръководство се надява, че вотът ще обедини разделената страна, подложена на все по-голям натиск от Русия, която е враждебна към политическите промени в Украйна.

Порошенко, чиято верига от магазини за захарни изделия го прави един от десетимата най-богати хора в Украйна, получи силен тласък през уикенда, след като известният бивш боксьор и сега политик Виталий Кличко се оттегли от надпреварата и подкрепи кандидатурата му за президент.

Още преди Кличко да се откаже в събота, Порошенко - набит мъж с гъста прошарена коса - беше далеч напред в социологическите проучвания с 25 процента. Кличко беше с 9 процента, а Тимошенко изоставаше с 8,3 процента.

Това развитие, изглежда, помрачава надеждите на Тимошенко да извлече полза от своето преследване - включително две години и половина в затвора - при управлението на сваления президент Виктор Янукович, за да спечели президентския пост, който отдавна желае. Ярката бивша министър-председателка и героиня от предишното въстание преди 10 години, наречено “Оранжевата революция”, обяви миналата седмица, че се включва в надпреварата за президентството, като каза, че също така смята себе си за кандидат на “украинското единство”.

Порошенко е опитен политик, заемал различни длъжности, включително министър на икономиката, в прозападни и подкрепяни от Москва правителства. Но в края на миналата година той бързо усети променящото се настроение в страната след началото на протестите срещу решението на Янукович да се откаже от европейската интеграция и подкрепи проевропейското движение “Евромайдан”, което накрая принуди Янукович да избяга. Олигархът, чието богатство се оценява от сп. “Форбс” на 1,3 милиарда долара, е собственик на украинския производител на шоколадови изделия “Рошен”, който е една от двайсетте водещи фирми в сладкарската промишленост в света.

Показателно е, че неговите търговски предприятия в Русия са взети на прицел в момент, когато Москва упражнява натиск, за да отвърне Украйна от устрема й към Запада. Миналата седмица руски полицейски сили за борба с безредиците завзеха фабрика на “Рошен” в град Липецк като част от разследване на дейността на компанията, заяви украинското правителство.

Сблъсъци с Кремъл

Още преди избухването на протестите на “Евромайдана” през ноември, след като Янукович се отказа от търговско споразумение с Европейския съюз, Порошенко влезе в открит сблъсък със служител на Кремъл на конференция в Ялта заради търговския натиск, упражняван от Москва. После, когато бунтът на “Евромайдана” набра сила, той беше единственият олигарх, който подкрепяше протестиращите, като се появяваше с опозиционни лидери на площад “Независимост” - или Майдана, станал център на въстанието.

От решаващо значение беше, че неговата телевизия “Пети канал” се посвети на отразяване на протестите, превръщайки се в поле за излъчване на интервюта и мнения, които бяха отбягвани от държавните канали.

С разрастването на кризата в Крим той още повече засили своята “репутация на улицата”, като замина за полуострова по лична инициатива, за да се опита да разговаря с проруските сили, след като те установиха контрол. Но се сблъска с враждебен прием и се върна в Киев в същия ден.

Делови контакти

Ако Порошенко стане президент, натрупаният управленски опит и значителните делови контакти би трябвало да му помогнат да преодолее разделението между източната и западната част на страната и да запази подкрепата на други могъщи олигарси.

Поддръжката на могъщи украински бизнесмени като стоманения и химически магнат Ринат Ахметов е важна, тъй като мнозина се намират в източната част на страната, където населението е до голяма степен рускоговорящо и по-податливо на руското ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване