04/02/14 06:09
(http://www.klassa.bg/)

Атина си иска от Лондон откраднатите мрамори от Партенона

Гръцкият премиер Антонис Самарас призова да бъдат върнати откраднатите от британците мраморни фризове от Партенона.

По време на вечеря с министрите на икономиката и финансите на Европейския съюз (ЕКОФИН) в музея на Акропола във вторник Самарас припомни бомбардировките на Акропола през 1687 г. и експлозиите, превърнали Партенона в руини. "Но част от храма останаха неразрушени още 150 години, докато не дойде друг вандал - лорд Елджин, който заграби повече от половината от скулптурите. Някои от тях той вдигна от земята, други свали от самия храм. Оттогава паметникът символ на световната класическа цивилизация остава разделен. . . Оттогава моята страна се опитва да постигне възстановяването на Партенона. Няколко години след извършената от Елджин кражба гърците въстанаха срещу османското владичество и извоюваха независимост. Но сърцата ни помнят откраднатите мрамори", каза Самарас.

Атина в продължение на десетилетия се опитва да върне творбите на древното гръцко изкуство, което британският посланик в Цариград, лорд Елджин, измъкваше от Гърция в продължение на десет години, от 1802 до 1812 година. Тази тема бе широко дискутирана в световната преса през февруари тази година, след като известният актьор и режисьор Джордж Клуни призова да се върнат в Атина мраморите на Партенона. Вестникът "Гардиън" организира онлайн анкета "Прав ли е Джордж Клуни? Трябва ли Великобритания да върне мраморите на Партенона?". Клуни бе подкрепен от 88% от участниците в проучването, 12% бяха против.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване