04/02/14 05:37
(http://www.klassa.bg/)

България извън ЕС? Наивници си въобразяват, че е възможно

„Анонимните в България” – anonybulgaria.wordpress.com са сложили на сайта си анкета: „Ако имаше референдум за излизането на България от ЕС, ти какво би гласувал?”
Резултатите са 79.5 процента са за излизане на България от ЕС, а само 20.5 са да остане. Сайтът „Блиц” разпространи тази новина като сензация - какви ще бъдат резултатите при евентуален референдум. Но тези резултати са далеч от реалността. Сайтът „Анонимните” се посещава от тясно профилирана група анархистично настроени маргинали.

В сайта им има въпроси „Защо нямаше допитване до народа, когато ни натикваха в пъкления ад на ЕС и НАТО”; „ЕС и Европа са само Англия, Германия и Франция! Всички останали сме електорат за подкрепа на ТЕХНИТЕ РЕШЕНИЯ, които даже нямаме право да обсъждаме и боксова круша за тренировки” и др. подобни глупости.

Най-яркият изблик на антиевропейски настроения бяха февруарските протести от миналата година. Тогава протестиращите събираха списък с искания, които бяха на практика програма за излизане от ЕС (виж тук). Искания, които отразяват обществените нагласи на едно общество, чието съзнание още не е излязло от комунизма. То иска държавата да осигурява всичко, тя да дава евтин ток, евтино парно, иска национализация на чужди монополи и др.

Но никоя партия досега не е поставила официално искане за излизане на България от ЕС или референдум по въпроса.
Сред парламентарно представените партии най-радикално изразяват антиевропейски настроения „Атака”. Но и те нямат искания за излизане на България от ЕС и за референдум по въпроса.

От останалите парламентарни сили – ГЕРБ, БСП, ДПС също няма признаци за такива тежнения. Откъде могат да дойдат? От извънпарламентарните партии, които имат шанс да влязат в парламента, няма нито една с антиевропейска програма и искане за излизане от ЕС. Нито АБВ (макар там да има фигури с проруски настроения), нито „България без цензура”, нито Реформаторският блок, нито НФСБ (партията на телевизия СКАТ). Кой още? На българската политическа сцена не се е появила такава партия, с някакъв шанс да бъде парламентарно представена.

Това не означава, че у нас няма антиевропейски настроения. Те почиват основно върху невежество. На принципа – зле сме, а виновен е ЕС. Елементарно и лесно смилаемо. И невярно.

Дори хипотетично такъв референдум да бъде организиран, резултатите няма да бъдат като в сайта на анонимните, ами точно обратните.
Защото над 1 млн. българи си спасяват кожата, като работят в рамките на ЕС. И този милион храни или подкрепя финансово други 3 млн. тук. Някой да си представи, при такова положение, ако въпросът опре до референдум какви ще бъдат резултатите.

Може ли занапред да останат българите без свободен достъп за Европа? Да се върнат визите, забрани за работа? Мита за българския износ натам? Да се затегне визовият режим със САЩ, където има други около 300 хил. българи?

И ако някой поради невежеството си иска България да не е в клуба на богатите и развити държави, къде иска да е? В Руския митнически съюз няма да цъфнем и да вържем. Нито руския капитализъм ще дава петрол и газ за стотинки, както Брежнев по времето на комунизма.

Българите трябва най-напред да осъзнаят собствената си глупост и невежество, поради която винаги търсят виновен все извън себе си.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване