04/02/14 21:33
(http://e-vestnik.bg/)

Крайнодясна партия трупа подкрепа сред недоволните унгарци

Ройтерс

Крайнодясната партия “Йоббик”, обвинявана от критици в антисемитизъм, избра за място на началото на своята кампания за парламентарните избори в Унгария бивша синагога с паметна плоча на стената, посветена на 500-те местни евреи, загинали в Холокоста.

Реакцията не бе изненадваща - противници се събраха пред синагогата в град Естергом, за да протестират срещу присъствието на “Йоббик”, репликираха партийния лидер Габор Вона, когато пристигна и случилото се беше показано във вечерните новини.

Това бе прието като поредния пиар ход на “Йоббик” по пътя й към окопаването й в европейския политически пейзаж и то срещу наем от не повече от 50 долара на час за бившата синагога, която сега е общностен център.

Когато “Йоббик” шокира Европа преди четири години, като стана трета сила на парламентарните избори в Унгария, много от противниците й предричаха, че партията скоро ще се провали.

Но това не стана. Партията се готви за участие на параламентарния вот в Унгария на 6 април, а според социологическите проучвания тя си оспорва второто място с лявата опозиция. Последното изследване от миналия месец даде на Йоббик 15 процента - недалеч от резултата от 15,8 процента, който получи преди четири години.

Позициите на партията загатват за това какво може да стане другаде в Европа в момент когато континентът се готви за избори за Европейски парламент (ЕП), на които националисти като френският Национален фронт и гръцката “Златна зора” се очаква да се представят по-добре от когато и да било.

Десетки интервюта и дни наред на предизборни прояви на “Йоббик” показват тайните на неугасващата й мощ.

Тя умело използва спорове, като този за синагогата, осигурявайки си безплатна публичност, успява да скрие вътрешните противоречия, които разбиха други крайнодесни организации, и е изградила добре обучена, високоефективна организация, действаща на терен, която заобикаля традиционните медии в осъществяването на връзка с избирателите.

“Когато влязохме в парламента през 2010 г., експертите казваха, че радикалните партии често пъти били еднодневки”, каза Вона за Ройтерс на пресконференция през февруари. “Йоббик” доказа, че е стабилен участник с дългосрочна перспектива в унгарската политика”.

Няколко анализатори казаха за Ройтерс, че Йоббик може да стане значително по-силна, тъй като си създава по-мек образ пред избирателите, а един дори заяви, че в бъдеще тя може да влезе в управлението.

ПЪТЯТ КЪМ ИЗВЕСТНОСТТА

В ранните си дни, преди едно десетилетие, “Йоббик” нямаше никакви пари и връзки.

Малцина от елита искаха да ги свързват с партия, която казва, че хомосексуализмът е нещо отвратително, имаше военизирано крило, чиито членове носеха дрехи с наподобяващи свастики символи по тях, и има последователи, които казват, че мразят евреите.

Дори днес “Йоббик” се ръководи с много малко пари. Годишният й бюджет е 530 милиона форинта (2,34 млн. долара), повечето от които идват от държавна субсидия, на която партиите автоматично получават право, щом влязат в парламента, сочат данни от Държавната служба за одит.

Така “Йоббик” откри начин да заобиколи липсата на пари. Дойде ли време за кампания, доброволците й разпъват маси по уличните тротоари, за да раздават листовки. Партията издава безплатно седмично списание, което се разпространява на ръка по пощенските кутии в цяла Унгария.

Четвърт милион души от 10-милионното население на страната следят страниците на “Йоббик” и Вона във Фейсбук. За сравнение управляващата партия ФИДЕС-Унгарски граждански съюз има 150 000 последователи, а премиерът Виктор Орбан - 265 000.

“Йоббик” използва тази мрежа, за да достигне успешно до последователите си и използва всяка възможност да ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване