04/02/14 21:41
(http://offnews.bg)

Реформаторите на битка с монопола на Lafka

Лидерът на ДСБ Радан Кънев представи позицията на Реформаторския блок за прекратяване на монопола на „Лафка“ пред вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева.

Бобева прояви компетентност и разбиране към повечето от предложенията ни, включително към тези, които предполагат прозрачност и засягат отдаването на големи лотове. Обсъдихме с нея възможностите тези предложения да бъдат превърнати в закони - основно Закона за защита на конкуренцията, Закона за обществените поръчки и Закона за общинската собственост, заяви Радан Кънев.

Той обясни, че ако необходимите промени в закона не бъдат внесени, ще "трябва да гледаме по-нагоре от Бобева", като изброи редица предложения, които е дал - създаване на ограничения за броя на общински обекти, заемани от един собственик, създаване на забрана за отдаването под наем на цели пакети - като всички автобусни спирки или всички позиции в метрото.

Кънев добави, че с Даниела Бобева са обсъдили и проблемите на Комисията за защита на конкуренцията.

"Тази комисия много пъти е доказвала, в 93% от случаите се е произнасяла в полза на монополиста", посочи лидерът на ДСБ.

Ето и пълния текст на позицията на РБ срещу "Лафка"

Ние от РБ сме разтревожени от агресивното завземане на публични търговски площи в цялата страна и изтласкването от пазара на хиляди малки фирми в полза на олигархичните интереси на една финансово-медийна група под търговската марка „Лафка”. Това създава огромен обществен проблем и задълбочава икономическата криза. Тревожно е, че става с активното съдействие на общинската власт.

Проблемът има решение.

1. Призоваваме процедурите по отдаване на общински обекти с търговска цел да бъдат спрени незабавно.

2. Реформаторският Блок има конкретни предложения за промени в законодателството, чрез които:

- да се въведат критерии за максималния брой и пазарен дял на наетите обекти от едно лице или група свързани лица, според големината на всяка община;

- да се провеждат конкурсни процедури за всеки отделен общински обект и така се прекрати практиката по отдаването в лотове на общински обекти;

- да се стандартизират и електронизират всички процедури по отдаване на общински обекти под наем;

- да се публикуват всички договори за наем при тяхното сключване.

3. Настояваме Министерски съвет да използва възможностите си за законодателна инициатива и да прекрати злоупотребите с концентрация на пазарна сила.

Само по този начин ще се запазят възможностите за оцеляване на малкия бизнес и препитание на десетки хиляди семейства.

Публикувана на 04/02/14 21:41 http://offnews.bg/news/n_1/n_318167.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване