04/03/14 21:47
(http://e-vestnik.bg/)

Виктор Орбан очаква категорична победа

Франс прес

Виктор Орбан. Снимка: ЕПА/БТА

След четири години еднолично управление консервативната партия на министър-председателя Виктор Орбан изглежда с добри позиции да спечели в неделя парламентарните избори в Унгария. Не се знае единствено колко изразителна ще бъде тази победа.

Изправена срещу слабо организирана лява опозиция, чиято дума едва се чува, партия ФИДЕС направи много активна кампания, в която акцентира върху намаляването на сметките на газ и електричество за домакинствата с общо 20 процента.

“Променихме и обновихме Унгария, направихме от старата таратайка със спукани гуми състезателна кола”, заяви Орбан пред свои симпатизанти на масов митинг в Будапеща.

Неговата партия, чийто лозунг е “Унгария се справя по-добре”, е навсякъде - по стените, по екраните на телевизорите. Тя събира малко под 50 процента от намеренията за гласуване според социологически проучвания. Основният й противник - левият алианс, воден от социалисти, събира 30 процента, а крайнодясната партия “Йоббик” - между 15 и 18 процента. Около 20 на сто не знаят още за кого ще гласуват.

Един от лидерите на алианса, Гордон Байнаи, бивш премиер технократ (2009-2010 г.), предупреди, че не трябва да се вярва на сондажите, които “функционират коректно само в демократични страни” - категория, към която според него страната от бившия комунистически блок и член на ЕС от 2004 г. вече не принадлежи.

Експерти обаче смятат, че ФИДЕС не може да загуби. “Най-вероятна за мен е победа, близка до мнозинство от две трети - или малко отгоре, или малко отдолу”, заяви Петер Тьолгиеси, съавтор на конституцията от 1989 г. и бивш член на ФИДЕС, напуснал през 2010 г.

Ако остане под това “супермнозинство”, това ще даде малко въздух на политическия живот, тъй като партията в такъв случай ще бъде задължена да се споразумява с лявата опозиция. Това ще направи живота на ФИДЕС доста по-труден”, подчерта той.

През 2010 г. консерваторите спечелиха 52,7 на сто от гласовете, което им осигури мнозинство от две трети в парламента.

Петдесет годишният Орбан използва или както казват критиците му, “злоупотреби” с тази силна позиция да измени из основи Унгария, без консултации и дебати. Заявената цел бе изкореняване на корупцията и освобождаване на страната от тежестта на дълга, наследен от времето на кризата през 2008 г.

Орбан, който е баща на четири деца, поиска също с новата конституция да наложи ценности като християнството и традиционното семейство, които са му скъпи. Новият основен закон, приет в края на 2011 г., позволи на неговата партия да заздрави контрола си върху всички институции на властта и върху противотежестите на властта като правосъдието и медиите, но също така върху икономиката и културата.

Правителството твърди, че е върнало страната в правия път: икономиката тръгна нагоре през 2013 г. с растеж от 1,2 процента, безработицата е на най-ниските си нива от пет години насам, дефицитът е под прага от 3 процента. През следващите четири години той казва, че иска да даде тласък на индустрията, макар и неговата политика на агресивно облагане с данъци на мултинационалните компании да доведе до пресъхване на чуждестранните инвестиции.

Виктор Орбан, който стана известен благодарение на разпалените си речи срещу комунистическия режим в края на 80-те, остава популярен в Унгария. “Говори на езика на народа и успя да бъде на една вълна с голяма част от унгарското общество”, заяви Жлот Байер, съосновател на ФИДЕС.

Влечението му към едноличната власт обаче постави ЕС в затруднение, въпреки че Брюксел действа дискретно през последните две години.

“ЕС изостави Унгария през 2012 г.”, смята политологът Ласло Ленгел от Будапещенския институт за финансови и политически изследвания. “Ние сме малка страна и понеже политиката на Орбан не е заразна, ЕС няма да направи нищо”, заяви той.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване