04/04/14 21:17
(http://offnews.bg)

Защо си тръгва руският Марк Зукърбърг

Павел Дуров, често наричан „руският Марк Зукърбърг“, обяви тази седмица, че вече няма да е изпълнителен директор на най-голямата рускозична социална мрежа „В Контакте“.

Оставката му идва в момент, когато приближени на Кремъл бизнесмени държат мажоритарната собственост на социалната мрежа, а самият Дуров зачести с критиките си към управляващите в Русия, отбелязва радио Voice of America.

„Следвайки стъпките на брат ми, който в средата на миналата година напусна позицията технически директор, аз също напускам. Благодаря на всички потребители, които ме подкрепяха и вдъхновяваха през тези седем години". Това написа Дуров на собствената си стена във „В Контакте“.

Оставката на Дуров всъщност не е толкова голяма изненада - тя идва след доста обвинения за лош мениджмънт от страна на приближените на Путин бизнесмени в управата на медията.

Проектът „В Контакте“ е изключително успешен сред рускоезичната аудитория - в него са се регистрирали приблизително 230 млн. потребители.

29-годишният Дуров завършва висше образование в Санкт Петербург, а скоро след това реализира идеята си за „В Контакте“. Първоначално той бе възприеман като тих съюзник на Кремъл.

По време на протестите през 2012 г. обаче той нападна решението на Кремъл да премахне група във „В Контакте“, наречена „Единна Русия - партия на мошенници и крадци.“

В прощалния си пост Дуров намеква за неразбирателство с новите собственици на компанията и признава:„свободата на изпълнителния директор да управлява компанията е значително органичена".

И допълва: Вече е прекалено трудно да отстоявам принципите си, които някога положиха основите на нашата социална мрежа.

Публикувана на 04/04/14 21:17 http://offnews.bg/news/n_1/n_319291.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване