04/04/14 06:01
(http://www.klassa.bg/)

И сутрешната светлина помагала за тънка талия

Ако човек иска да запази слабата си фигура, е достатъчно да се събужда рано сутрин и да се възползва от ефекта от сутрешната светлина, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Изследването обхванало 54 доброволци. Резултатите показали, че онези от тях, които са с най-слаба фигура, не правели повече физически упражнения и не консумирали по-голямо количество храна от останалите участници, но се излагали по-дълго на сутрешна светлина.

Колкото по-рано през деня човек се излага на слънчева светлина, толкова по-малък е неговият индекс за телесна маса (ИТМ),

заяви съавторката на изследването, експертът по неврология Катрин Рийд от медицинския институт Файнбърг към Северозападния университет в Чикаго.

Участниците били на средна възраст 30 години. Те носели апарат на китката на ръката си, който измервал излагането на светлина и циклите на сън. Участниците освен това предоставили информация за консумираната от тях храна по време на 7-дневното изследване.

Оказало се, че излагането на сутрешна светлина влияе върху индекса за телесна маса на участниците - независимо от нивото на физическата им активност, калорийния им прием, времето им за сън и възрастта им.

Резултатите показват, че сутрешната светлина има 20-процентно влияние върху индекса за телесна маса.

"Светлината е най-важният фактор за регулиране на циркадния ритъм, който пък регулира енергийния баланс", отбеляза Филиз Зий от екипа.

"Заключенията са, че ще е добре човек да се излага на повече слънчева светлина между 8 ч. сутринта и обяд", съветва специалистът.

Резултатите от изследването са публикувани в "Плъс уан“.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване